Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Truskawkowe ptasie mleczko

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(0)
separator
fot. Fotolia

Truskawkowe ptasie mleczko - składniki

  • 1 gotowy blat biszkoptowy (o średnicy 24 cm)
  • 4–5 łyżek konfitur truskawkowych
  • Na krem:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,5 l śmietany kremówki 36-proc.
Na wierzch:
  • 50 dag truskawek do ułożenia na kremie
Do dekoracji:
  • bita śmietana
  • ozdoby czekoladowe
  • listki mięty

Truskawkowe ptasie mleczko - sposób przygotowania

1.  Średnią tortownicę (o średnicy 24 cm) ze zdejmowanym brzegiem wyłóż pergaminem albo papierem do pieczenia. Blat biszkoptowy ułóż na dnie i posmaruj konfiturami truskawkowymi, a następnie skrop likierem truskawkowym.
2. Galaretki rozpuść w dwóch szklankach wrzątku. Dokładnie wymieszaj, uważając, by cała żelatyna dobrze się rozpuściła.
Po ostudzeniu wstaw do lodówki do schłodzenia. Od czasu do czasu zamieszaj, nie dopuszczając, aby galaretka całkowicie stężała.
3. Gdy galaretka zacznie tężeć, ale nadal będzie półpłynna, zmiksuj ją z wlewaną stopniowo śmietaną. Tak przygotowany mus truskawkowy przelej na biszkoptowy spód. Na wierzchu rozłóż truskawki przekrojone na połówki. Owoce lekko powciskaj do środka. Wstaw na 5–6 godzin do lodówki, aby masa całkowicie zastygła.
4. Przed podaniem ptasie mleczko odkrój od brzegów tortownicy i wyjmij na talerz. Boki posmaruj bitą śmietaną i udekoruj
czekoladowymi ozdobami. Wierzch ozdób rozetkami z bitej śmietany i listkami mięty.



źródło: Pani Domu
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?