Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Truskawkowe słodkości

| 03.07.2011, aktualizacja: 03.09.2015 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
jedzenie, deser, truskawki
fot. FOT. Łukasz Zandecki, Stylizacja: Maria Szkop
Dla dzieci to najzdrowsze słodkości. Przygotowywanie ich nie zajmuje wiele czasu, a korzyści dla zdrowia malucha nie da się przecenić.
Suflet doskonały dla dwulatka
Składniki:
- 1/2 kg truskawek
- 6 dag masła
- 3 jajka
- 10 dag ksylitolu (lub cukru)
- 8 dag tartej bułki
- 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Truskawki przebierz, umyj i lekko zmiksuj. Przecier podgrzej. Oddziel białka od żółtek, żółtka utrzyj z ksylitolem (lub cukrem). W trakcie ucierania dodawaj masło, pod koniec zaś przecier truskawkowy, sok z cytryny i tartą bułkę. Z białek ubij sztywną pianę i wymieszaj
z masą sufletową. Naczynka do zapiekania posmaruj tłuszczem, wysyp tartą bułką. Nałóż masę i zapiekaj w piekarniku w 190°C przez 30–40 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim suflet jeszcze na 15 minut. W tym czasie nie otwieraj piekarnika, bo suflet opadnie. 

Lody truskawkowo-bananowe dla trzylatka
Zachęć malucha do mycia i obierania truskawek. Nawet jeśli niewprawnymi rączkami rozgniecie kilka owoców, nic się nie stanie – i tak je przecież potem zmiksujesz. Możesz też zaproponować dziecku nakładanie masy owocowej do foremek do lodów.
do foremek do lodów.

Składniki:
- 1/2 kg truskawek (plus kilka do dekoracji)
- 3 banany

Wykonanie:
Lody truskawkowo-bananowe możesz zrobić na dwa sposoby:
1. W pucharku: Truskawki umyj, obierz z szypułek, kilka odłóż do dekoracji. Resztę włóż na noc do zamrażalnika. Zamrożone zmiksuj z obranymi bananami. Łyżką do lodów rozłóż masę do pucharków i podaj udekorowane połówkami truskawek.
2. Na patyku: Truskawki umyj, obierz z szypułek i szybko zmiksuj z bananem. Nałóż masę do specjalnych foremek do lodów na patykach i zamroź. Podawaj lody od razu po wyjęciu z foremek.

Zobacz też: Dieta truskawkowa

Czerwona galaretka dla rocznego dziecka
Składniki:
- szklanka truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki soku jabłkowego

Wykonanie:
Owoce przebierz, opłucz i przetrzyj przez gęste sito. Do szklanki odlej 4 łyżki wody i namocz w niej żelatynę. W garnuszku zagotuj wodę, dodaj sok i połowę masy owocowej. Zagotuj, dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj i znów zagotuj. Dodaj pozostałą część owoców i wymieszaj. Przelej do foremek na babeczki (lub po prostu do kompotierek). Ostudź, wstaw do lodówki, by galaretka stężała. Wyłóż na talerzyk i ozdób listkiem świeżej mięty.


Konsultacja: ANNA KŁOSIŃSKA FIZJOLOG ŻYWIENIA pracuje w Activum Medicum – Instytucie Medycyny Naturalnej, autorka książek: „Zdrowa kuchnia dla dziecka”, „Dobra dieta dla małych i dużych dzieci”, „Przepisy Tosi i Franka, czyli jedz zdrowo od najmłodszych lat"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?