Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Twarożek w 6 wariacjach

| 15.06.2010, aktualizacja: 15.06.2010 | 0

Pod koniec pierwszego roku życia malec może już zjeść biały serek. Który lepszy: kupiony w sklepie czy domowy?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
kuchnia, twarożek, rzodkiewka
Serek zawiera nieco mniej wapnia niż jogurt czy kefir (bo większość zostaje w serwatce, która jest „produktem ubocznym” przy robieniu twarogu). Ale i tak wapnia jest tu sporo, więcej niż w mleku. A ten pierwiastek – wiadomo – to mocne kości, i to na całe życie. Dlatego jeśli dziecko nie jest uczulone na białko mleka krowiego, to już w 11. miesiącu życia zacznij podawać mu twarożek (dwa razy w tygodniu).

Uwaga: cukier!
Z listów, które przychodzą do naszej redakcji, wiemy, że najczęściej mamy podają maluchom gotowe serki – słodkie, owocowe, w małych opakowaniach. Rzeczywiście, są bardzo wygodne, ale zanim je kupisz, sprawdź, jaki jest ich skład. Niestety, często jest w nich sporo cukru (w kubeczku to trzy, nawet cztery łyżeczki!). Jeśli maluch przyzwyczai się do słodkiego smaku, nie będzie potem chciał jeść zwykłego twarogu. To nie wszystko. W owocowych serkach często nie ma obiecanych owoców (chyba że są to produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt; te polecamy), a tylko dżem albo sam aromat. Czy coś się stanie, jeśli podasz dziecku taki gotowy serek? Oczywiście, że nie. Pod warunkiem, że malec będzie zajadał się nim od czasu do czasu. Bo na co dzień lepszy będzie ser przygotowany przez ciebie.

Jaki serek?
- Domowy.
Zrobisz go sama. Potrzebne jest tylko pasteryzowane mleko (nie UHT, takie się nie zsiądzie). Trzeba je zakwasić śmietanką, jogurtem lub kefirem, a po dobie, gdy się zsiądzie, wlać do niego pół szklanki wrzącego mleka. Całość wymieszaj i poczekaj, aż ser się zetnie. Potem wlej na sitko wyłożone gazą, pozostaw pod przykryciem, by serek dobrze odciekł, i przełóż do miseczki. Możesz dodać łyżeczkę jogurtu, owoce, trochę miodu lub cukru i utrzeć na gładką masę. Od 11. miesiąca.
- Twaróg na wagę. Jest robiony z mleka ukwaszonego bakteriami fermentacji mlekowej. Kupuj sery tłuste lub półtłuste (organizm łatwiej przyswaja wtedy witaminy: A, D, E). Twaróg dokładnie rozgnieć widelcem, a po to, by nie był zbyt suchy, dodaj 2–3 łyżeczki jogurtu naturalnego. Od 11. miesiąca.
- Homogenizowany.
Jest mieszany ze śmietanką lub z dodatkami smakowo-zapachowymi. Wybieraj naturalne. Możesz sama dokładać do nich owoce. Od 11. miesiąca.
- Ziarnisty (np. wiejski). Do jego produkcji dodaje się niewielką ilość podpuszczki, a po ścięciu płucze wodą o coraz niższej temperaturze, dzięki czemu grudki twardnieją i oddzielają się od siebie. Serek miesza się potem z posoloną śmietanką. Od drugiego roku.
- Typu Almette.
To zwykle roztarty lub zmielony twaróg zmieszany, np. z masłem, śmietaną. Może być naturalny lub z dodatkiem papryki, pieprzu. Od trzeciego roku.

Warto wiedzieć
Bogactwem sera białego jest nie tylko wapń.
- Białko. Bardzo dobrej jakości. Zawiera niezbędne aminokwasy, tzn. takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć (biorą udział w tworzeniu nowych komórek).
- Składniki mineralne. Najważniejsze z nich to wapń, magnez, potas, cynk.
- Witaminy. Przede wszystkim A, D, z grupy B.

Uwaga! 100 g białego sera to:
- 99 kcal – chudego, 133 kcal – półtłustego,
- 175 kcal – tłustego, 101 kcal – ziarnistego,
- 161 kcal – homogenizowanego.


Wypróbuj nasze przepisy:
Twarożek z biszkoptem i owocami »
Wiosenny przysmak »
Truskawki w kremie »
Łódeczki z ogórka »
Żaglówka z papryki »
Słoneczny deserek »

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?