Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Twarożek z musem malinowym - przepis

Dla dziecka od 11. miesiąca życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
deser, kisiel, mleko, owoce, maliny
fot. Fotolia

Twarożek z musem malinowym - przepis - składniki

  • 1/2 szklanki mleka (2 lub 3,2 %),
  • łyżka śmietany (18% tłuszczu),
  • 2 łyżki mrożonych malin,
  • 1 łyżeczka cukru (5 g).

Twarożek z musem malinowym - przepis - sposób przygotowania

Mleko przegotuj i ostudź. Zakwaś łyżką śmietany lub kilkoma łyżeczkami zsiadłego mleka i pozostaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 24–36 godzin. Gdy się zsiądzie, zdejmij z niego warstwę tłuszczu.

Wstaw garnuszek z mlekiem do naczynia z gorącą wodą. Kiedy mleko delikatnie się zetnie i oddzieli serwatka, odcedź twarożek na gęstym plastikowym sitku (ew. wyłóż je podwójną gazą). Serek powinien być delikatny i miękki, łatwo dać się rozetrzeć. Maliny przelej wrzątkiem, rozmroź. Przetrzyj przez sitko do kubeczka, dodaj cukier. Serek przełóż do miseczki, polej przecierem owocowym. Podawaj z biszkoptem.

Porcja dla malucha: 2 łyżki
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?