Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Twarożkowy jeżyk

Dla dziecka od 11. miesiąca życia

do 20 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
jedzenie, potrawa, danie
fot. A. Rogalski, stylizacja: A. Borowska

Twarożkowy jeżyk - składniki

  • 30 dag półtłustego twarogu
  • opakowanie kiełków rzeżuchy
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • kawałek czerwonej papryki
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • sól
  • pieprz

Twarożkowy jeżyk - sposób przygotowania

  1. Twaróg przełóż do miseczki, rozdrobnij widelcem. Dodaj szczyptę soli i śmietanę. Całość zmiksuj blenderem na gładko.
  2. Z masy twarogowej uformuj wilgotnymi dłońmi dwie łezki. Każdą ułóż na osobnym talerzyku. Jeden koniec każdej łezki lekko zaookrąglij, a drugi spłaszcz i wydłuż, aby powstał pyszczek. W czubek wetknij ziarenko pieprzu – to będzie nosek.
  3. Z papryki wytnij cztery małe kwadraciki i porób z nich oczka. Rzeżuchę ułóż na grzbietach jeżyków – to będą kolce. Danie gotowe. Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.

Twarożkowy jeżyk - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- Danie dietetyczne



źródło: Edyta Maluta - Gęsior/ " Pani domu"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?