Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jesteś w ciąży? Sprawdź, ile przytyjesz i od czego to zależy

| 04.03.2013, aktualizacja: 16.01.2016 | 9
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(4)
kobieta, ciąża, mama. lodówka, jedzenie
Jest wiele kobiet, które w ciąży zdrowo przybrały na wadze. I to właśnie im łatwiej wrócić do dawnej sylwetki. Bo zdrowo w tym wypadku znaczy tyle, ile trzeba.
Niedawno prof. John Hopkins z Uniwersytetu Columbia przeprowadził badania wśród mieszkanek Nowego Jorku. Okazało się, że ponad połowa głodziła się przed zajściem w ciążę, by później nie przybrać za dużo na wadze! Jak nie przytyć w ciążyTrzeba powiedzieć, że to zagraża zdrowiu dziecka (organizm mamy jest „zmęczony” ciągłym odchudzaniem).

Zobacz też: Kalkulator wagi w ciąży

Na szczęście ta moda na „szczupłą” ciążę już mija. Coraz więcej kobiet (także hollywoodzkich gwiazd) z dumą prezentuje swoje krągłości. Co nie znaczy, że tyją bez ograniczeń. Tyją tak, by bez kłopotu wrócić po porodzie do formy. Jeśli tobie też na tym zależy, oto, o czym musisz wiedzieć.

Czy utyję w ciąży tyle, co moja mama?

Niekoniecznie, ponieważ skłonność do tycia w ciąży nie jest zapisana w genach. Od nich może zależeć jedynie rozmiar dziecka (a zatem i twoja waga w ciąży). Jeśli ty lub ojciec dziecka byliście okazali jako noworodki, to i wasz potomek zapewne będzie ponadprzeciętnie duży. Wbrew pozorom otyłe kobiety wcale nie rodzą większych dzieci. Wręcz odwrotnie! Często ich organizm jest tak złakniony pożywnych i zdrowych pokarmów, że w pierwszej kolejności bierze je dla siebie, a nie wzmacnia dziecka. Maluchy rodzą się wtedy mniejsze. Skoro kobiety w twojej rodzinie zbyt wiele przybierały na wadze podczas ciąży, to raczej sygnał dla ciebie, że trzeba zwracać szczególną uwagę na swoje nawyki żywieniowe i styl życia. Im jesteś aktywniejsza, tym lepiej.

Sprawdź, ile powinnaś przytyć w poszczególnych tygodniach ciąży?
 

Powrót do figury sprzed ciąży jest możliwy?

Oczywiście! Przecież podczas ciąży nie zachodzą w organizmie żadne procesy odkształcające na stałe sylwetkę. To, czy wrócisz do wagi, zależy od ciebie. Jedyne newralgiczne miejsce to brzuch – gdy kobieta przytyje zbyt dużo, skóra na nim nie obkurcza się już do wyjściowych rozmiarów. I chociaż cieszysz się kiedy rośnie brzuch w ciąży, bo to oznacza rozwój dziecka, to może on być dla ciebie później także problemem.

Porównaj: Jak rośnie brzuch i waga w ciąży?
 

Czy wiek kobiety ma wpływ na to, ile utyje?

Tak. Z wiekiem u każdego człowieka przemiana materii zwalnia, co zwiększa ryzyko tycia. Dlatego trzydziestolatki łatwiej przybierają w ciąży na wadze niż dwudziestolatki. Zwykle dłużej też tracą nadwagę po porodzie. Jest jeszcze jeden czynnik, na który nie mamy wpływu – rodzaj komórek tłuszczowych. Każdy z nas rodzi się z określoną ich liczbą, kiedy tyjemy – komórki puchną, a gdy chudniemy – zmniejszają swą objętość. Niektórzy mają jeszcze tzw. komórki uśpione, które uaktywniają się pod wpływem zawirowań hormonalnych, np. spowodowanych ciążą. Wówczas komórki te puchną, ale nie wracają już do pierwotnego rozmiaru – dlaczego niektórym kobietom trudno wrócić do dawnej wagi.

Ile w takim razie można przytyć w ciąży?

To zależy od wagi wyjściowej. Przyrost masy ciała w pojedynczej ciąży wynosi średnio 12–13 kg, ale nie u wszystkich kobiet powinno być dokładnie tyle. Punktem odniesienia będzie dla ciebie tzw. rekomendowany przybór wagi podczas ciąży. Najpierw jednak określ BMI, czyli wskaźnik masy ciała. Podziel swoją wagę (w kilogramach) przez wzrost (w metrach) podniesiony do kwadratu.
  • Jeśli zgodnie z BMI masz niedowagę (wynik poniżej 18,5), w ciąży powinnaś przytyć 14–20 kg.
  • Gdy twój ciężar mieści się w normie (wynik 18,5–24,9), do końca ciąży możesz przybrać na wadze 12–18 kg.
  • Jeżeli masz nadwagę (wynik 25–29,9), ideałem będzie wzrost wagi o 7–11 kg.
  • Zaś u kobiet otyłych (wynik powyżej 30) waga może się zwiększyć maksymalnie o 7 kg.
Trzeba pamiętać, że duża nadwaga w ciąży to nie jest tylko problem estetyczny. Zwiększa ona ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego i cukrzycy. Tusza zwiększa też skłonność do zakażeń – gorzej goją się rany po nacięciu krocza i cesarskim cięciu. Z drugiej jednak strony niedowaga także jest niebezpieczna, bo może zaburzyć rozwój płodu.

Zobacz też: Jak nie przytyć w ciąży

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (9)
avatar

Ila
Ila | 2016-11-29 11:17 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Lekarz powiedział mi, że trudno mi będzie schudnąć, ale się da... Tyle, że motywacja u mnie słaba, bo jak się weszło w bagienko, to potem fajnie się w nim taplać... Sorry za porównanie- ale czy ktoś Oświęcimiu był gruby? Niestety, folgujemy sobie przetworzonym jedzeniem (ja tak, więc mea culpa). Ale prawdą jest też, że przemiana materii ma na to niebagatelny wpływ. Przed ciążą miałam szybką przemianę, teraz jest o wiele wolniej, gorzej... No i urodziłam bobasa ponad 4 kg, bo objadałam się jabłkami, bananami i prawdziwym swojskim miodem w ciąży ("bo przecież to samo zdrowie" - moje tłumaczenie). Więc odradzam duże ilości. A moje porcje były spore :( Cukrzycy nie miałam - więcej szczęścia niż rozumu. Idę po gorzką czekoladę, bo mi się jakoś smutno zrobiło ;)

Odpowiedz

Kasha
Kasha | 2016-05-04 09:50 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Dla wszystkich ciężarnych polecam Doule i Promotorkę Karmienia Piersią na stronie facebook Doula Pełną Piersią.

Odpowiedz

Alyssa
Alyssa | 2015-11-15 13:27 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ja mam 15 tydzień i niestety ważę tylko 45,8 kg :/ przed ciążą ważyłam 49 kg przy wzroście 164 cm. Niestety bardzo źle przechodzę ciążę, wymiotuje 10-14 razy dziennie i nie mogę normalnie funkcjonować. Mam nadzieje ze niebawem to wszystko przejdzie :(

Odpowiedz Pokaż odpowiedzi

Eli
Eli | Alyssa | 2015-12-27 19:57 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Pociesze Cię, że powinno niedługo minąć :-) Ja miałam tak samo, nawet schudłam 3kg. Ale od jakiegoś 16-18 tyg przeszło.

Odpowiedz

Ala
Ala | 2015-11-06 09:55 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

U mnie 23 tydzien i 4 kg na plusie, po 20 tyg waga idzie do gory. Obwod na wysokosci pepka 64 cm.

Odpowiedz

anialadeevit
anialadeevit | 2013-06-02 14:22 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Właśnie moda na szczupłe ciężarne jest pozytywna. Nadmiar kalorii w diecie (zamiast skoncentrowania się na dostarczeniu odpowiedniej ilości witamin i minerałów) nie wpływa dobrze na zdrowie matki i dziecka.

Odpowiedz

Kasia
Kasia | 2013-03-28 16:53 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

a mi się wydaje, że oprócz predyspozycji to też wina naszej diety. W drugi trymestrze powinno się jeść tylko 300 kalorii więcej. To nie aż tyle. A wiemy dobrze, ze czasem się wciąga 2 obiady.

Odpowiedz

Ewelina KLUM, Bytom
Ewelina KLUM, Bytom | 2011-02-12 22:25 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

BH.115.
MOTTO: Kobiety w CIĄŻY muszą mieć energię, najlepiej z pożywienia. *

ZDROWIE ORAZ DOBRE SAMOPOCZUCIE POWINNY BYĆ WYNIKIEM JEDZENIA, CZYSTEGO ORAZ ENERGETYCZNEGO POŻYWIENIA:
Głównie bez toksyn i oczywiście nie powodującego; OTYŁOŚCI czy też CUKRZYCY typu 2. Zdecydowanie uważam, że konsumowanie różnych produktów spożywczych w oparciu o tabele tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu; wystarcza aby CIĄŻĘ przechodzić sprawnym żwawym krokiem.

W TYM CZASIE ODŻYWIANIE TO KLUCZ DO PRAWIDŁOWEJ, PROZDROWOTNEJ EGZYSTENCJI:
Dlatego ważne jest odkrycie dotyczące chleba przedstawione poniżej. Dzisiaj jest to w kraju absolutnie żywieniowy unikat.

POMAGA NAM W TYM MIANOWICIE, CHLEB TYPU KR-IRL:
Stabilizujący poziom cukru we krwi na wiele godzin. Jemy bez większych zahamowań, smacznie i dużo, a przede wszystkim energetycznie oraz bez uczucia głodu. Zmęczenie jest nam wtedy obce, a kreatywność myślenia zaskakuje nas samych. Zdrowiejmy i UTRZYMUJEMY zatem szczupłą ciążową sylwetkę. *

TAKIE ODŻYWIANIE NIE JEST DROGIE, A WRĘCZ WYJĄTKOWO TANIE:
Koszt 1 szt. mini chlebka to 15-20 groszy czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekroczy 2,00 zł. Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego; że CHLEB typu KR-IRL, syci niewyobrażalnie przez 4-5 godz. Eliminuje skutecznie tzw. wilczy głód, gwarantując przy tym odżywienie biologicznie WZORCOWE. To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!

KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL

Odpowiedz

Karolina LANGE, Roma
Karolina LANGE, Roma | 2009-09-15 21:15 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji


Jak sobie znajdziesz tabele z produktami sklasyfikowanymi wg tzw.
__INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, to sprawę otyłości opanujesz, jeśli nie TO pozostaniesz przy stanie wiedzy, która przekłada się na plagę otyłości, oraz cukrzycy typu 2.
Ważny w diecie człowieka jest też, najzdrowszy dla naszego organizmu; __CHLEB typu KR-IRL.
Dokonuj zdrowych wyborów.
Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH

__INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu. Wykaz produktów znajdziemy w tabelach.
Książka; _pt_______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Autor: INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie.
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe INSTYTUTU IRL KRAKÓW
Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?