Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Uśmiechnięte pulpeciki

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 40 min.
średni
Oceń :
(0)
separator
fot. Fotolia

Uśmiechnięte pulpeciki - składniki

  • 200 g tuńczyka (lub innej ryby)
  • 5 łyżek ugotowanej na wodzie kaszy manny
  • 3 łyżeczki koperku
  • całe jajko
  • pół litra bulionu (może być warzywny)
  • szczypta soli (niekoniecznie)

Uśmiechnięte pulpeciki - sposób przygotowania

Rybę zmiel (lub bardzo dokładnie posiekaj), dodaj jajko, ugotowaną kaszę mannę i posiekany drobno koperek. Możesz dodać szczyptę soli do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi dłoniami uformuj lekko spłaszczone pulpety, wrzuć je do wrzącego bulionu i gotuj pod przykryciem około 15–20 minut. Podawaj z ziemniakami purée i warzywami.
Z pulpetów możesz zrobić śmieszne buźki. Do dekoracji wykorzystaj mandarynkę, sałatę, ugotowaną marchewkę oraz groszek konserwowy.

Nasz rada: Od czasu do czasu pulpety możesz też usmażyć (wtedy będą bardziej przypominały lubiane przez dzieci kotleciki). Rób to jednak zawsze na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Smaż najwyżej przez dwie minuty, a potem pulpety starannie osącz z oleju.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?