Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Dlaczego warto jeść migdały planując ciążę?

| 28.07.2014, aktualizacja: 25.08.2016 | 0

Czy wiesz, że migdały uzupełniają kwas foliowy i zawierają cynk, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego? Pomagają też zapobiegać rozstępom.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)

W dobrze skomponowanej, zbilansowanej diecie nie może ich zabraknąć. Migdały są bowiem jedną, wielką bombą minerałów i witamin oraz skarbnicą bezcennych dla organizmu, zdrowych tłuszczy nienasyconych. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, migdały zawierają niezwykle dużo wartości odżywczych i prozdrowotnych. Znajdziemy w nich mnóstwo witaminy E, mającej zbawienny wpływ na układ krwionośny, witaminę B2, czyli ryboflawinę, odgrywającą niebagatelną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku oraz systemu nerwowego, a także kwas foliowy, istotny przede wszystkim dla kobiet planujących posiadanie dzieci i  kobiet w ciąży.

Migdały zapobiegają rozstępom i pomagają na stres

Kobiety planujące zajście w ciążę, ale również spodziewające się potomstwa powinny chrupać migdały jeszcze z jednego powodu - dzięki migdałom skóra staje się elastyczna, a to sprawia, że jest mniej podatna na rozstępy. Dodatkowo, migdały są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawierają ponadto dużo wapnia, który stanowi ok. 20% ich masy. Pozytywny wpływ tych bakalii na zdrowie z pewnością docenią także wszyscy Ci, którzy często narażeni są na stres, przemęczenie czy wysiłek fizyczny – migdały są bowiem źródłem magnezu, niezbędnego właśnie w takich stanach.
 
Zobacz też: Co jeść, by zmniejszyć zagrożenie poronieniem?

Wpływają również na prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego

W migdałach znajdziemy również cynk, niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego, wzmacniający również paznokcie i skórę. Ponadto, zawierają one fosfor - budulec kości i zębów oraz potas, który odpowiedzialny jest za prawidłową pracę serca, usuwanie produktów przemiany materii oraz zaopatrywanie mózgu w tlen.
Warto również przyzwyczaić się do migdałów nie tylko planując ciążę. Warto jeść migdały w czasie ciąży, ponieważ łagodzą objawy nudności.

Urozmaicą talerz z wieloma daniami

- Migdały są doskonałym dodatkiem do wszelkich posiłków – mówi Ewa Janicka Technolog Żywności z firmy Primavika. - Zarówno tych słonych, jak i słodkich. - Migdały nie tylko podnoszą walory zdrowotne i odżywcze dań, ale także dodają im wyjątkowego smaku.  Mogą służyć jako dodatek do wielu potraw. Dodane na przykład do jogurtu czy owocowego smoothie tworzą smaczną i prostą przekąskę lub łatwe w przygotowaniu, energetyczne śniadanie. Migdałowe płatki świetnie komponują się z sałatkami ze świeżych warzyw czy owoców, a także wzbogacają smak ryb i mięs.

Polecamy: Starasz się o dziecko? Zadbaj o dietę. To pomoże ci zajść w ciążę.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?