Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Warzywa sezonowe w diecie dziecka

| 29.07.2010, aktualizacja: 29.07.2010 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
niemowlę, kuchnia, jeść, marchewka, warzywa
Żadna pigułka nie zapewni smykowi tylu witamin co świeży pomidor czy marchewka. Sprawdź, co kryją w sobie warzywa, które dajesz maluchowi.
Najzdrowsze i najbardziej odżywcze są świeże, zerwane przed chwilą z krzaczka. Czerp więc pełnymi garściami z obfitości warzyw sezonowych.

Apetyczne pomidory
Możesz je włączyć do menu smyka po pierwszych urodzinach.
Warto jeść, bo... są bogate w witaminy C, A oraz z grupy B. Zawierają magnez, potas i cynk oraz likopen – substancję, która zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Polecane dla chorowitków, niejadków oraz dzieci z niedoborami witamin.
Nasza rada: Dziecku lepiej dawać pomidory bez skórki. Po zanurzeniu we wrzątku obierzesz je bez problemu.
Uwaga! Unikaj pomidorów sprowadzanych z zagranicy – zbyt dużo w nich chemii.

Kapusta i brokuły
A także inne warzywa z rodziny kapustnych. Brokuły i jego kuzyna kalafiora dawaj już siedmiomiesięcznemu szkrabowi, brukselkę dziesięciomiesięcznemu, zaś kapustę, gdy smyk skończy roczek.
Warto jeść, bo... familia kapustnych to prawdziwa skarbnica witaminy C. Warzywa do niej należące zawierają związki, które potrafią niszczyć niektóre grzyby i bakterie.
Nasza rada: Jeśli malec ma problemy z brzuszkiem, dawaj mu częściej brokuły – są lekkostrawne i chronią przed zaparciami.
Uwaga! Gotowana kapusta jest ciężkostrawna – podawaj ją dopiero półtorarocznemu dziecku i to w małych ilościach.

Młoda cebulka
Gotowaną w zupce może jeść już siedmiomiesięczny smyk, lecz na spróbowanie surowej musi poczekać, aż skończy rok.
Warto jeść, bo... zawiera mnóstwo witaminy C oraz substancje działające przeciwwirusowo i bakteriobójczo. Cebula pobudza też pracę przewodu pokarmowego i wzmacnia serce.
Nasza rada: Dodawaj ją do zupek oraz surówek, np. z kiszonego ogórka czy pomidora.
Uwaga! Nie podawaj jej dziecku zbyt dużo – cebulka jest ciężkostrawna.

Chrupiąca rzodkiewka
Doskonale smakuje z twarożkiem lub ze startym jajkiem. Włącz ją do menu szkraba, który skończył roczek.
Warto jeść, bo... podobnie jak cebula i czosnek zawiera naturalny roślinny antybiotyk zwany allicyną. Pomaga on zwalczać chorobotwórcze bakterie i działa przeciwwirusowo. Rzodkiewka ma także dużo soli mineralnych i witamin, dlatego jest polecana małym niejadkom i chorowitkom.
Nasza rada: Rzodkiewka jest twarda i trudno ją dziecku pogryźć. Dlatego podawaj ją drobno startą na tarce.
Uwaga! Kupując rzodkiewkę, zwracaj szczególną uwagę na jej liście – powinny być jędrne, zielone i bez plam.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?