Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Super pomysły na przysmaki z jajek dla dzieci

| aktualizacja: 18.03.2015 | 3

Jajka są smaczne i pełne wartości. Zobacz w jaki sposób je podawać, by przekonać do niego dziecko. Zobacz naszą galerię prostych lecz efektownych dań z jajek dla dzieci.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(8)

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek - taka tradycja :)  I bardzo dobrze, bo jajka są smaczne, a do tego zdrowe i potrzebne w diecie zarówno dorosłych jak i dzieci. Wielu dietetyków nazywa jajka "bombą witaminowo-odżywczą".  Dlaczego? wystarczy spojrzeć na wartości odżywcze jajka, by samemu się przekonać.

Wartości odżywcze jajek:

Żółtko jajka zawiera witaminy A i E, D, PP oraz witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy), jest także cennym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia, cynku, potasu, fosforu, magnezu oraz sodu. Ale to nie wszystko w żółtku jajka znajdują się również nienasycone kwasy tłuszczowe – te same, które wchodzą w skład kobiecego mleka i są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka.
Zobacz, co o wartości odżywczej jajek mówi dr hab. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka SGGW:

Wykorzystanie jajek w kuchni

Jajka można je podawać na bardzo wiele sposobów. Sama zresztą na co dzień na pewno serwujesz je ugotowane na miękko, twardo, jako jajecznicę albo sadzone, a to przecież dopiero początek. Na święta zachęcamy cię byś zaszalała w kuchni i spróbowała jednego z naszych sposobów. Obiecujemy każdy z pomysłów jest bardzo prosty,  za to efekt jaki uzyskasz "powala na kolana".

Przeczytaj też: 5 sposobów na ugotowanie jajka

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (3)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?