Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Wigilijne przysmaki dla dziecka

| 14.12.2009, aktualizacja: 07.12.2010 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
pierniczki, pierniki, świąteczne pierniczki, choinka, ciastko, święta
Smażony karp i pierogi z grzybami nie nadają się dla malca, jednak innych dań może spróbować. Warto, żeby jadł je nie tylko w ten jeden wieczór!
Roczne dziecko nie wytrzyma przy stole przez całą wigilię, dlatego postaraj się tak zorganizować czas, by jedzenie było przeplatane śpiewaniem kolęd czy przyjściem Mikołaja. Oczywiście możesz podać malcowi to co zwykle: zupę, owoce, małą kanapkę, kukurydziane chrupki. Warto jednak pozwolić mu spróbować wigilijnych dań. Tylko trochę inaczej przygotowanych.

Czerwony barszcz

Jest lekkostrawny i wartościowy ze względu na żelazo oraz witaminę C. Do popijania lub z ziemniaczkiem możesz go podać już siedmiomiesięcznemu dziecku; z dodatkiem łazanek lub pulpetów rybnych (patrz przepis obok) – po 10. miesiącu; a fasoli – po drugim roku. Barszcz najlepiej zakwasić sokiem jabłkowym. Uszka (w których są kapusta i grzyby) podawaj najwcześniej, gdy smyk skończy cztery lata.
 
Żurek przygotowany na zakwasie
Malec (po 10. miesiącu) chętnie zje go z ziemniakami, łazankami oraz połówką jajka. Uwaga: żurek nie powinien być zbyt ostry.

Ryby
Polecamy morskie (np. dorsz, sola, mintaj, halibut), gdyż zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3 (niezbędne dla mózgu) oraz jodu (potrzebny dla pracy tarczycy). Zupę może zjeść już półroczny malec, jeśli starannie powybierasz z ryby ości, przygotujesz ją z warzywami i zmiksujesz. Jeśli dziecko ma już 11 miesięcy, niech zje też kawałeczek gotowanej lub pieczonej rybki (smażona jest zbyt ciężkostrawna). Półtoraroczny  smyk może nawet spróbować śledzia, jeśli ma ochotę. Zaproponuj mu np. odrobinę śledziowej sałatki z jabłkiem i ogórkiem. Pamiętaj jednak, że śledzie przed przyrządzeniem trzeba przez kilka godzin wymoczyć (w wodzie lub mleku), żeby pozbyć się nadmiaru soli.

Kapusta
Jeśli nie ma w niej grzybów, to może jej trochę zjeść malec już po pierwszym roku życia.

Pierożki

Dla dziecka polecamy z serem lub kapustą (bez grzybów). Po pierwszym roku.

Kompot z suszonych owoców
Oprócz jabłek, śliwek i gruszek warto do niego dodać morele, ze względu na zawartą w nich prowitaminę A (potrzebna, by malec dobrze widział), oraz rodzynki (źródło żelaza). Kompot wypije już dziesięciomiesięczny smyk.

Kluski z makiem lub kutia
Prawdziwej kutii (pszenica, mak, orzechy, miód, rodzynki) może spróbować przedszkolak. Jest bardzo wartościowa (w bakaliach znajduje się magnez i żelazo; w orzechach tłuszcze omega-3; w maku magnez, zaś miód działa uodparniająco).

Młodszemu dziecku (ale powyżej roku) zamiast kutii podaj kluski z makiem (bez bakalii, żeby się nie zakrztusił). Zgodnie z tradycją powinno być dwanaście wigilijnych dań. Obok podajemy przepisy wyłącznie na potrawy z ryb. Często nie serwujemy ich dziecku, gdyż wydaje się nam, że ich przygotowanie jest najtrudniejsze. Niesłusznie! Przekonaj się sama.

Uwaga na grzyby
Nie powinny ich jeść niemowlęta i małe dzieci (do czterech lat). Są ciężkostrawne, mogą powodować kolki oraz bóle brzuszka. Nie proponuj malcowi kapusty z grzybami, uszek i pierogów z farszem, zupy grzybowej.


Dyskutuj na forum: Wasze przepisy na świąteczne potrawy »

mtj_dopisek.gif


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?