Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Winogrona dla karmiącej mamy?

| 30.06.2015, aktualizacja: 02.07.2015 | 0

Winogrona chronią przed chorobami cywilizacji - nadciśnieniem, nowotworami. Ale czy karmiąca mama może ich jeść, ile zechce?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Winogrona
fot. Fotolia
Kto wie, co to jest ampeloterapia? To dziedzina medycyny naturalnej, która zajmuje się leczeniem winogronami, sokiem winogronowym, winem. Lecznicze właściwości winogron są znane od już 5 tys. lat p.n.e. Potwierdza je też współczesna medycyna.

Skarby winogron

To przede wszystkim witamina C, prowitamina A, witaminy z grupy B, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo, jod. Najważniejsze swoje wartości winogrona zawdzięczają flawonoidom, czyli naturalnym przeciwutleniaczom (antyoksydantom) - znajdującym się w pestkach, skórkach i szypułkach winogron. Wymiatają one z organizmu wolne rodniki, które odpowiadają za rozwój chorób nowotworowych.
Badania potwierdziły, że wyciągi z nasion winogron mogą niszczyć komórki nowotworowe raka skóry, piersi, jelita, płuc, żołądka, prostaty, a także komórki nowotworowe białaczki.
Nie oznacza to, że winogrona są lekiem na raka - jednak jedzenie winogron może pomóc w zapobieganiu chorobom nowotworowym, a także w ich zwalczaniu.
Zawarte w winogronach polifenole zapobiegają również miażdżycy i chorobom serca.
Najbardziej wartościowe są winogrona ciemnofioletowe, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów. Zawierają też więcej żelaza.

Sezon na winogrona

Winogrona rosnące w Polsce dojrzewają pod koniec sierpnia i we wrześniu. Przez cały rok są dostępne owoce sprowadzane z zagranicy.

Winogrona dla karmiącej mamy

Kobieta karmiąca piersią może jeść winogrona - ze względu na ich właściwości zdrowotne. Ponieważ jednak są bardzo słodkie, to lepiej nie jeść ich naraz więcej niż garść (odpowiada to jednej porcji warzyw i owoców spośród 5 zalecanych dziennie). Kiść winogron zawiera ok. 5 łyżeczek cukru!
Szczególnie polecane są ciemne winogrona - ze względu na to, że zawierają więcej polifenoli. Warto jeść polskie winogrona, choć są mniejsze i mniej słodkie - dojrzały na słońcu i nie były spryskiwane środkami chemicznymi, jak owoce sprowadzane z zagranicy, które muszą być spryskane środkami konserwującymi, żeby się nie zepsuły.
Uwaga: karmiąca mama nie może pić wina - ze względu na to, że alkohol przenika do jej pokarmu.

Co z winogron

Winogrona można jeść na surowo, doskonale najadą się też na sok, galaretkę oraz inne przetwory. Można je dodawać do mięs, serów, sałatek owocowych, ciast i deserów, surówek.
Olej z pestek winogron zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu, a podwyższają dobrego.

Wróć do talerza
Czytaj też: Czego nie może jeść karmiąca mama

Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?