Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Wiosenny omlet z groszkiem i szynką - przepis dla dzieci

Dla dziecka od 11. miesiąca życia

do 30 min.
łatwy
Oceń :
(12)
separator
omlet, groszek, szynka, naleśnik, naleśniki
fot. anandabgd - Fotolia.com

Wiosenny omlet z groszkiem i szynką - przepis dla dzieci - składniki

  • jajko,
  • łyżka zielonego groszku,
  • plasterek chudej szynki bez skórki,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku.

Wiosenny omlet z groszkiem i szynką - przepis dla dzieci - sposób przygotowania

Groszek wrzuć do wrzącej wody, ugotuj do miękkości i odlej wodę. Umyte jajko wbij do szklanki. Bardzo dokładnie roztrzep je widelcem (lub małą trzepaczką), by powstała jednolita masa. Na rozgrzaną patelnię włóż masło i ostrożnie rozpuść je, by się nie przypaliło. Masę jajeczną wlej na patelnię i smaż omlet około dwóch minut. Odwróć na drugą stronę, a wierzch posyp zblanszowanym groszkiem i pokrojonymi bardzo cienko paseczkami szynki. Tak usmażony omlecik zwiń w rulonik i posyp posiekanym drobno szczypiorkiem. Przed podaniem pokrój go na kawałeczki.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

Boguga
Boguga | 2015-03-29 13:00 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Nie polecam. Zrobiłam. Zupełnie nie wyszło.
Po pierwsze ktoś tu błędnie używa określenia "blanszowany groszek", bo wcześniej polecono go ugotować do miękkości.
Po drugie groszek i szynka nałożone na upieczony omlet leżą na nim luzem i zlatują, ciężko podawać to niemowlakowi do jedzenia.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?