Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Witaminy na lato

| 04.07.2011, aktualizacja: 04.07.2011 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
dziecko, owoc, jabłko, kuchnia
fot. Panthermedia
Naprawdę, nie jest wszystko jedno, czy malec zje jabłko, kaszę i rybę, czy bułkę z dżemem, którą popije czymś słodkim. Jeśli dbasz o jego odporność, postaw na jakość, a nie na ilość.
Jako mama niejadka przyznaję: zdarzało mi się czasem dać synkowi  batonika, jajko niespodziankę czy parówkę, gdy nie chciał zjeść normalnego obiadu. Albo powiedzieć, że jarzynkę może zostawić, byleby zjadł mięsko... No cóż, chciałam, żeby cokolwiek zjadł, nie chudł i miał siłę do walki z zarazkami. Można dziecku ustąpić, ale... tylko czasami. Bo przecież dla jego zdrowia nie kalorie są najważniejsze, tylko to, co w produktach najcenniejsze, czyli witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze. To one wzmacniają jego układ odpornościowy. Właśnie dlatego grubaski, które jedzą więcej, a więc teoretycznie powinny mieć dużo witamin i być zdrowsze, z reguły chorują częściej. Zwykle bowiem sięgają po fast foody i słodycze. Lepiej, jeśli dziecko zje mniej, za to rzeczy wartościowe. Zobacz, jak zdrowo karmić malca.

Na początek: najlepsza pierś

W mleku mamy znajdują się przeciwciała odpornościowe oraz prebiotyki – rodzaj węglowodanów, które są pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. Ważne dla odporności składniki to też lizozym (zapobiega przenikaniu chorobotwórczych bakterii do krwi) oraz laktoferyna (ułatwia przyswajanie żelaza, hamuje rozwój bakterii). Dzieci karmione piersią rzadziej chorują na zapalenie ucha środkowego, oskrzeli, płuc, oskrzelików. Warto karmić jak najdłużej, bo np. ilość lizozymu wzrasta w miarę czasu trwania laktacji.

Postaw na owoce i warzywa lata
Cenne dla układu odpornościowego są: truskawki, maliny, czerwone i czarne porzeczki, grejpfruty, czarne jagody, morele, brzoskwinie. W jabłkach znajduje się kwercyna (ma właściwości przeciwzapalne). Pamiętaj też o brokułach, pomidorach, marchwi, dyni. Zawierają karotenoidy (barwniki), które nie dopuszczają do uszkodzenia tkanek przez wolne rodniki. Podawaj kapustę: są w niej antyutleniacze oraz związki niszczące bakterie i wirusy.

Zachęcaj do ryb
Zwłaszcza morskich, tłustych. Zawarte w nich kwasy omega-3 zwiększają aktywność makrofagów, czyli tzw. komórek żernych układu odpornościowego. Jak sama nazwa wskazuje, „pożerają” one chorobotwórcze bakterie. Jeśli dziecko nie lubi ryb (lub nie może ich jeść), warto podawać mu tran. Jednak na ten temat porozmawiaj z lekarzem.

Podawaj soki i wodę zamiast napojów

Ucz malca zaspokajania pragnienia wodą. Organizm najszybciej ją przyswaja, co jest ważne szczególnie w czasie upałów, gorączki, biegunki. Podawaj też maluszkowi soki, najlepiej świeżo wyciskane z owoców i warzyw. Mają najwięcej wartości. Nie podawaj napojów. Zawierają mało owoców (albo wcale!), a dużo cukru. Cukier zaś sprzyja otyłości i obniża sprawność układu odpornościowego.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?