Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

10 najważniejszych witamin i minerałów w ciąży

| 25.04.2008, aktualizacja: 29.10.2013 | 3
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
kobieta, ciąża, jedzenie, witaminy, owoce
Owszem, łykasz witaminy dla kobiet w ciąży… gdy sobie o nich czasem przypomnisz. Tymczasem trzeba dostarczać je organizmowi regularnie. Czy wiesz, że np. taka witamina E zapobiega poronieniu?

Witaminy i minerały w ciąży są dostarczane organizmowi dzięki zdrowej diecie. Jednak nie ma jednego produktu (czy nawet grupy), który byłby źródłem wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Tymczasem w ciąży na niektóre witaminy i składniki mineralne powinnaś zwrócić szczególną uwagę.

1. Witamina B12 – konieczna w 1. trymestrze ciąży

Ta witamina to inaczej kwas foliowy. Jest bardzo ważny, bo zapobiega wadom neurologicznym płodu. Znajduje się w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, jajkach, zielonych warzywach, melonach, pomarańczach, kiełkach – ale uwaga: aż do 13. tygodnia ciąży trzeba też go dodatkowo suplementować.

2. Witaminy z grupy B: w ciąży mają wiele zadań

Są potrzebne do rozwoju układu nerwowego dziecka, zapobiegają anemii, wpływają korzystnie na stan skóry przyszłej. Znajdziesz je przede wszystkim w mięsie, nabiale, żółtku jajka, roślinach strączkowych, pełnoziarnistym pieczywie, kaszach i orzechach.

3. Witamina E pomaga utrzymać ciążę

Ta witamina w czasie ciąży jest szczególnie ważna, bo może zapobiegać poronieniom. Znajduje się w ziarnach zbóż (zmień białe bułki na pieczywo pełnoziarniste!), kiełkach, olejach roślinnych, ciemnozielonych warzywach.

4. Witamina C chroni przed anemią w ciąży

Nie tylko chroni przed przeziębieniem, ale także ułatwia wchłanianie innych ważnych składników odżywczych, np. żelaza, którego niedobór grozi anemią. Organizm jej nie magazynuje, dlatego musi być dostarczona w codziennej diecie. Znajdziesz ją przede wszystkim w w owocach (czarne i czerwone porzeczki, jagody, truskawki, maliny), warzywach (pomidory, ziemniaki, natka pietruszki, sałata).

5. Witamina D pomaga przyszłej mamie przyswajać wapń

Bez niej wapń nie będzie przyswajalny. Pod wpływem słońca witamina D powstaje z prowitaminy D występującej w skórze, warto jednak pamiętać o produktach w nią bogatych. W rybach morskich (śledź, makrela, sardynki) oraz jajkach.

6. Witamina A wpływa na zdrowe oczy dziecka

Jest niezbędna m.in. do prawidłowego widzenia, ale uwaga: jedną z postaci wit. A: retinol, można przedawkować. Przedawkowanie retinolu jest bardzo niebezpieczne w ciąży, bo może spowodować zaburzenia rozwoju płodu. Retinol występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego w czasie ciąży rzadko sięgaj po wątróbkę, unikaj tranu. Możesz za to do woli jeść produkty bogate w beta-karoten (inny prekursor witaminy A, o wiele bezpieczniejszy w ciąży).

7. Żelazo w ciąży przeciwdziała ciążowej anemii

Zapotrzebowanie na żelazo rośnie w ciąży aż dwukrotnie! Jest niezbędne do budowy tkanek płodu, a zwłaszcza czerwonych ciałek krwi. Niedobory mogą spowodować u ciebie, a także dziecka anemię (niedokrwistość), a nawet niedotlenienie. Jedz mięso (zwłaszcza czerwone), drób. Żelazo jest najlepiej przyswajalne z produktów zwierzęcych, dlatego nie poleca się w czasie ciąży diety wegetariańskiej. Do każdego posiłku mięsnego dodawaj owoce i warzywa bogate w witaminę C. Unikaj za to kawy i herbaty – utrudniają wchłanianie żelaza.

8. Wapń zapobiega problemom z zębami

Jest konieczny do budowy kości płodu oraz do prawidłowego funkcjonowania jego układu nerwowego czy serca. Tobie pomoże uniknąć problemów z próchnicą (sprawdź, jak dbać o zęby w ciąży). Najwięcej wapnia znajduje się w nabiale, rybach, fasoli, zielonych warzywach, migdałach. Jeśli masz alergię na mleko i nie jesz też jego przetworów, powiedz o tym ginekologowi. Może zalecić ci przyjmowanie preparatów wapnia.

9. Jod sprzyja prawidłowej gospodarce hormonalnej

Niezbędny do prawidłowego rozwoju tarczycy. Dlatego zajadaj się rybami morskimi, ale ponieważ wchłanianie jodu osłabiają substancje wolotwórcze (są np. w kapuście), nie jedz ich razem z surówką z kapusty kiszonej (choć pewnie właśnie taki zestaw znasz z dzieciństwa). Również tym razem bardziej liczy się jakość, a nie ilość. Objadanie się nic nie da (oprócz nadwagi). Mądra dieta może dać dziecku zdrowie.

10. Cynk w ciąży jest konieczny dla rozwoju płodu

Jego niedobory mogą powodować niską masę urodzeniową dziecka, ponieważ ma on istotne znaczenie dla wzrostu i rozwoju dziecka w łonie matki. Jedz zatem często mięso (nie tylko drób), nabiał, warzywa, owoce, ciemne pieczywo, jajka, pestki słonecznika.

Witaminy w ciąży – a nie puste kalorie

Już wtedy, gdy planujesz ciążę, powinnaś dbać o zdrową dietę – ona naprawdę ma spory wpływ na rozwój dziecka i jego zdrowie. Dlatego zrezygnuj z fast foodów, produktów ciężkostrawnych, słodyczy, kawy, napojów typu cola. Zastąp je warzywami i owocami, kaszami, pełnoziarnistym pieczywem, nabiałem, chudym mięsem, rybami. Nie musisz jeść dużo więcej – ale za to dużo zdrowiej.

Pamiętaj, że w pierwszym trymestrze zapotrzebowanie kaloryczne nie wzrasta, ale za to rośnie na składniki mineralne i witaminy. Koniecznie jedz więcej produktów bogatych w żelazo oraz w kwas foliowy. Dopiero mniej więcej od 14. tygodnia ciąży zapotrzebowanie kaloryczne zaczyna wzrastać (o blisko 300 kcal), znacznie bardziej jednak zwiększa się na składniki odżywcze. Musisz też dostarczyć organizmowi więcej białka, będącego podstawowym budulcem tkanek oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, obecnych głównie w produktach pochodzenia roślinnego (są niezbędne dla rozwoju mózgu i wzroku).

Konsultacja: Aleksandra Cichocka, dietetyk, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (3)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?