Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Wprowadzanie nowych smaków

| 06.04.2009, aktualizacja: 30.04.2009 | 1

Już wkrótce twój malec przekona się, że nie wszystko, co dobre, pachnie mlekiem. Od czego powinien zacząć odkrywanie nowych smaków?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
niemowlę, rozszerzanie diety niemowlaka
Lepiej nie zwlekać z rozszerzaniem diety. Po pierwsze dlatego, że w pewnym momencie mleko zwyczajnie przestaje wystarczać: dziecko rośnie i potrzebuje coraz więcej kalorii i składników odżywczych. Po drugie, jeżeli malec w porę nie przyzwyczai się do nowych smaków, będzie później urządzał sceny nad talerzem. Jednak wzbogacanie menu w zbyt szybkim tempie także nie służy maluszkom – ich przewód pokarmowy jest jeszcze delikatny, więc nie można szarżować (i np. podawać „do spróbowania” schabowego brzdącowi, który nie ma roku). Jak w takim razie wprowadzać nowości, by dobrze służyły maleństwu? Zapytaliśmy o to dr inż. Annę Stolarczyk, dietetyka z Centrum Zdrowia Dziecka.

Jeśli karmisz
maluszka piersią
Do piątego–szóstego miesiąca wystarczy mu twoje mleko. Później nadal karm go na żądanie, ale wprowadzaj też nowe potrawy.

6. MIESIĄC
Zacznij od podania maluchowi papki jednoskładnikowej, np. z marchewki albo ugotowanego ziemniaka. Kilka dni później przygotuj zupkę z tych samych składników,a po kolejnych paru dniach wprowadź następny nowy składnik – dodaj do zupki odrobinę kaszy manny lub niewymagającej gotowania błyskawicznej kaszki... pszennej (2–3 g na 100 ml – to mniej więcej jedna płaska łyżeczka kaszy). Zaskoczona? No cóż, do niedawna uważano, że produkty zawierające gluten powinno się wprowadzać później, jednak według najnowszego schematu żywienia niemowląt, który został opracowany w 2007 roku przez Instytut Matki i Dziecka oraz Centrum Zdrowia Dziecka, u niemowląt karmionych piersią najlepiej to robić już w piątym miesiącu, by chronić maluchy przed celiakią lub nietolerancją glutenu – można powiedzieć, że niewielka ilość kaszki z glutenem to coś w rodzaju szczepionki.
Pierwsze zupki koniecznie miksuj. Dodawaj do nich masło, oliwę z oliwek lub bezerukowy olej rzepakowy (łyżeczkę od herbaty, czyli około 4–5 ml na 100 ml zupki). Zupkę podawaj raz dziennie (na początek wystarczą trzy, cztery łyżeczki) po nakarmianiu dziecka piersią. Jeżeli maluch nie ma ochoty na spróbowanie nowej potrawy, możesz zacząć od zupki, a dopiero potem podać pierś.

7-8. MIESIĄC
Menu malca jest coraz bogatsze. Poza mlekiem składa się na nie znajoma już zupka jarzynowa lub przecier jarzynowy, wzbogacone teraz o ugotowane i zmiksowane mięso z indyka, kurczaka lub królika (bez wywaru, bo może uczulać), oraz kleik zbożowy (ryżowy i kukurydziany, a raz dziennie porcja kaszki glutenowej). Po trzech–czterech tygodniach od wprowadzenia mięsa podaj malcowi połowę żółtka (co drugi dzień). Dziecko powinno dostawać także sok owocowy (najlepiej przecierowy) albo przecier owocowy, ale nie więcej niż 150 g, bo nadmiar soków hamuje apetyt i „zmniejsza” porcje bardziej wartościowych i pożywnych posiłków. Sok to tylko deser i trochę witaminy C, a nie pełnowartościowy posiłek.

10. MIESIĄC
Twój smyk jest już duży, zatem – tadaaaam! – pora na obiad z dwóch dań! Na pierwsze podaj mu zupkę jarzynową z kaszką glutenową, na drugie – jarzynkę z gotowanym mięsem albo połową żółtka (można je już podawać codziennie). Poza kleikami i kaszkami (glutenowymi i bezglutenowymi) malec może już jeść niewielkie ilości pieczywa, biszkopty i sucharki (dwa kęsy np. bułki, mały biszkopt – tyle, ile dziecko może zjeść). Poza tym smyk nadal pije soki lub przeciery owocowe (nie więcej niż 150 g).

11-12. MIESIĄC
Do obiadu złożonego z dwóch dań (takiego jak w 10. miesiącu życia) możesz dodać ryż lub ziemniaki. Można też wprowadzić – niekoniecznie do obiadu :-) – całe jajko (trzy, cztery razy w tygodniu, np. w postaci jajecznicy na parze albo lanych kluseczek). Malec jada też produkty zbożowe (kleiki, kaszki, pieczywo, biszkopty, sucharki) łączone z produktami mlecznymi. Poza mlekiem modyfikowanym możesz podać mu już jogurt, kefir i twarożek (kilka razy w tygodniu), pod warunkiem że będą to produkty bez konserwantów. Kupuj jogurty naturalne, bo w owocowych jest za dużo cukru. Jeśli chcesz, możesz sama dodać do nich owoce. Soczki i przeciery owocowe podawaj tak jak dotąd.

Pozwól...
...malcowi na samodzielność. Walczy o łyżeczkę? Daj mu ją, niech próbuje wycelować nią do buzi. Sama nakarm go drugą.
...smykowi się brudzić. Nie denerwuj się, jeśli opluje się (oraz ciebie i ścianę) marchewką albo bawi się jedzeniem. Malec także w ten sposób się uczy.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

MyWorld
MyWorld | 2016-09-29 07:43 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Sucharki i biszkopty delikatne, np Holle, które są ekologiczne można podawać już w 8 miesiacu, żeby dziecko nauczyło się ciamkać i gryzc twardsze rzeczy. Tym bardziej, że one sa małe i przystosowane do raczki dziecka.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?