Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Zajączki ptysiowe

Dla dziecka od 2. roku życia

do 50 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator
przepisy, dania wielkanocne
fot. FOOD-PICTURES

Zajączki ptysiowe - składniki

  • 20 dag mąki
  • 4 jajka
  • 10 dag masła
  • 2 polewy czekoladowe (ciemna i biała) albo lukier

Zajączki ptysiowe - sposób przygotowania

1. W rondelku zagotuj wodę, dodaj masło. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż ciasto będzie jednolite i błyszczące. Zdejmij z ognia. Do lekko przestudzonego dodawaj jajka i mieszaj.
2. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj na wyłożoną pergaminem blachę kulki wielkości orzecha włoskiego – tułów zajączków, małe kulki ogonki i główki z uszami. Piecz 15 minut w temp. 200 st. C.
3. Upieczone części króliczka ostudź i pomaluj rozpuszczonymi w kąpieli wodnej polewami. Czekaj, gdy polewa zastygnie, połącz części ze sobą za pomocą wykałaczek. Gotowe zajączki ustaw na paterze.

Sprawdź inne wielkanocne przepisy

Zajączki ptysiowe - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: "Twoje Dziecko"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?