Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Zakwaszenie organizmu – co to jest i skąd się bierze?

| 14.02.2014, aktualizacja: 03.07.2014 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(3)
jabłko, kobieta, dieta, zdrowa dieta, dieta odkwaszająca, owoce
fot. © Valua Vitaly - Fotolia.com
Zakwaszenie organizmu to problem wielu osób, niestety, niewiele z nich zdaje sobie z tego sprawę. Jest przyczyną wielu chorób i dolegliwości, których moglibyśmy uniknąć, zmieniając dietę.
 
Organizm to sprawnie działająca machina, która z powodzeniem radzi sobie z wieloma błędami, które popełniamy na co dzień – nadmiernym stresem, niedospaniem, złą dietą, przepracowaniem, używkami. Jeśli jednak wystawiamy swój organizm na próbę zbyt długo, skutki mogą być przykre. Jednym ze skutków złej diety i niezdrowego stylu życia jest zakwaszenie organizmu, które prowadzi do wielu dolegliwości.

Jak zakwaszamy organizm?

Gdy jemy i pijemy, dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych i mineralnych, które są konieczne do zachowania tzw. równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli odpowiedniego pH. Zdrowy organizm to taki, w którym pH krwi wynosi ok. 7, czyli jest zasadowe. Niestety, współczesna dieta nie sprzyja zachowaniu tej równowagi. Jemy zbyt dużo kwasotwórczych produktów, a zbyt mało zdrowych, pełnowartościowych, zasadotwórczych dań.

Jakie produkty zakwaszają organizm?

Większość przetworzonych produktów, wszystkie potrawy mączne, słodycze, cukier, kawa, herbata (oprócz zielonej), alkohol, sery żółte, biały ryż, wiele kasz (oprócz jaglanej), wędliny, sól, ketchup, musztarda, majonez. Co do mięsa, sprawa nie jest jednoznaczna – działa ono kwasowo, ale w mocno zakwaszonym organizmie zadziała w odwrotny sposób i obniży zakwaszenie.

Praca i zdrowa dieta- sprawdź, jak to połączyć

Które produkty są zasadotwórcze?

Zdecydowana większość warzyw i owoców – najbardziej cytryny, jagody, marchew, buraki, porzeczki. Poza nimi należy do diety włączyć nabiał, olej lniany, oliwę, pieczywo pełnoziarniste, warzywa, brązowy ryż, zieloną i ziołową herbatę, migdały. Pamiętajmy, że zdrowe tłuszcze roślinne alkalizują, czyli działają zasadowo, mają też dużo kwasów omega-3 i omega-6 i nie należy się bać takich tłuszczów.

Sprawdź przepisy na potrawy z burakami

Jak objawia się zakwaszenie organizmu?

Zakwaszenie organizmu objawia się na wiele sposobów i powoduje wiele przykrych dolegliwości. Większość z nich jest jednak na tyle mało charakterystyczna, że nie powoduje podejrzeń: zmęczenie i senność, bóle głowy, problemy trawienne, apatia. W dalszym stadium bóle kręgosłupa, stawów, grzybica jelit, bóle mięśni. Mocne i długotrwałe zakwaszenie organizmu może doprowadzić do tak poważnych chorób jak miażdżyca, nowotwory, artretyzm. Jednym z prostszych sposobów sprawdzenia, czy organizm jest zakwaszony jest test moczu – można go wykonać w domu za pomocą papierków lakmusowych. Jeśli mocz jest kwaśny, powinno zwrócić to naszą uwagę na dietę. Nie należy zapominać, że zakwasza także stres, używki, brak aktywności fizycznej.

Sprawdź, jak się motywować do ćwiczeń
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?