Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Zaparcia, biegunka, wymioty - poznaj dietę na problemy z brzuszkiem

| 08.02.2013, aktualizacja: 16.12.2016 | 4
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(5)
brzuch, dziecko, choroba
fot. mbt_studio - Fotolia.com
Kłopoty brzuszka pomoże pokonać dobra dieta. Sprawdź, co dawać dziecku do jedzenia, a czego lepiej nie.

Dieta na ból brzuszka musi być lekkostrawna, ale to nie wszystko. W zależności od problemów z brzuszkiem, musisz odpowiednio dobrać dietę dla dziecka. Dieta przy biegunce u dziecka będzie inna niż dieta przy wymiotach czy zaparciach. Oczywiście nie zawsze wystarczy tylko odpowiednie jedzenie, by brzuszek wrócił do zdrowia. Czasem potrzebne są też leki. Jeśli dolegliwości są wyjątkowo silne, towarzyszą im dodatkowe objawy, musisz poradzić się lekarza. W innych wypadkach postaw na odpowiednią dietę, a kłopoty brzuszka znikną.

Biegunka u dziecka: jaka dieta przy biegunce?

Biegunkę wywołują ją najczęściej wirusy, choć czasem też błędy w diecie. Długotrwała i bardzo intensywna biegunka może być niebezpieczna dla zdrowia dziecka, bo prowadzi do odwodnienia. Dlatego, tak jak podczas wymiotów, najważniejsze jest podsuwanie dziecku picia (jeśli malec nie ma torsji, może pić więcej ni 2–3 łyżeczki na jeden raz).

Co ugotować dziecku, gdy ma biegunkę?

W pierwszych 3–4 godzinach lepiej nie namawiać dziecka do jedzenia. Po tym czasie można zaproponować malcowi kilka prostych dań. Ale powinien jeść tylko wtedy, gdy ma na to ochotę. Marchwianka  zawiera pektyny, które pęcznieją i wchłaniają w jelicie wodę, gazy i jady bakteryjne. Posiada też potas, którego podczas biegunki zwykle zaczyna brakować. Można ją podawać już niemowlętom. Gdy karmisz butelką, mleko modyfikowane dobrze jest przygotować właśnie na marchwiance.
  • Kompot z jabłek - Jest bogaty w składniki mineralne (sód, potas), które w czasie biegunki są wypłukiwane z organizmu. Jabłka zawierają także pektyny, błonnik oraz kwasy organiczne, mające własności bakteriobójcze. Pediatrzy porównują dietę jabłkową do szczotki czyszczącej jelita z uszkodzonych nabłonków i bakterii.
  • Zupa z dyni - Przygotowuje się ją podobnie jak marchwiankę. Jeśli maluch nie chce jej zjeść więcej, możesz podawać mu 2–3 łyżeczki co 10 minut.
  • Banany i grzanki - Działają na jelita ściągająco, wchłaniają wodę, dobrze „uspokajają” układ trawienny.
  • Danie z masłem - Zdziwiona? Otóż istnieją dowody na to, że dieta ubogotłuszczowa może czasem powodować u dzieci rodzaj przewlekłej biegunki. Warto więc zadbać o odpowiednią ilość tłuszczu w potrawach. Ale uwaga: specjaliści radzą podawać chude mięso i wędliny, a tłuszcz dodawać jedynie w postaci niezmienionej termicznie, czyli nie smażyć na nim, nie dodawać do gotowania, tylko np. zmieszać łyżeczkę masła czy oleju rzepakowego z ziemniakami czy makaronem.

Tego unikaj przy biegunce!

Podczas biegunki czasem dochodzi do uszkodzenia nabłonka jelit, a to na pewien czas zaburza prawidłowe wytwarzanie laktazy (enzymu trawiącego laktozę, czyli cukier znajdujący się w mleku). Dlatego starszakowi, którego podstawą diety nie jest już mleko, lepiej na kilka dni je odstawić. W czasie biegunki dziecko powinno także unikać soków owocowych oraz surowych warzyw i owoców.

Wymioty: co dać dziecku jeść?

Najważniejszym zadaniem jest niedopuszczenie do odwodnienia małego organizmu. Dlatego dziecku zaproponuj do picia to, na co ma ochotę (chętniej będzie pić). Pamiętaj, by płyny dawać często (najlepiej chłodne), ale w małych ilościach (najpierw po 1–2 łyżeczki!). Zbyt duża ich ilość naraz mogłaby wywołać kolejne torsje.

Co ugotować dziecku, gdy wymiotuje?

Przez pierwsze 4–6 godzin nic! Taki post pozwala zazwyczaj zahamować odruch wymiotny i powrócić układowi pokarmowemu do prawidłowej pracy. Zresztą najczęściej dziecko, którego mdli, nie ma ochoty na jedzenie – sam organizm wysyła znaki, że potrzebuje chwili odpoczynku. Po przerwie podaj dziecku coś lekkiego - bułeczka z masłem lub kawałek gotowanego mięsa (ale chudego, np. kurczaka).

Jak ugotować marchwiankę

Marchewkę należy starannie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Następnie trzeba zalać ją wodą w proporcjach 50 g marchwi na 100 g wody i gotować do miękkości, w razie potrzeby uzupełniając wodą. Miękką marchew trzeba wyjąć, zmiksować i ponownie połączyć z wywarem. Dodać szczyptę soli i płaską łyżeczkę glukozy. Marchwiankę można przygotować w większej ilości (np. 2–3 porcje), ale trzeba ją przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu jednego dnia.

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (4)
avatar

Malwina
Malwina | 2017-04-29 15:38 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ja również podaję elektrolity, gotuję marchwiankę lub ryżankę i wprowadzam acidolac, żeby wzmocnić prawidłowa florę jelit. Generalnie unikam surowizny i ciężkostrawnego jedzenia. Pozwalam natomiast zjeść kawałek gorzkiej czekolady.

Odpowiedz

komenatrz
komenatrz | 2017-02-15 16:47 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Pani Edyta zwyczajnie powiedziała co podaje w takiej sytuacji, po co ten atak nie_edyta?

Odpowiedz

nie_edyta
nie_edyta | 2016-12-02 11:49 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Nikt się Ciebie nie pyta co podajesz, bo
Edyta to troll który chce reklamować produkt. Paszła won!

Odpowiedz

edyta
edyta | 2014-04-29 00:12 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

ja swojemu dziecku przy biegunce czy wymiotach koniecznie podaję orsalit żeby uzupełnić utraconą wodę i elektrolity, trochę już słyszałam o groźnych skutkach odwodnienia dlatego wolę ich uniknać

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?