Baby online.pl
 
 
Rozwiń menu

Dietetyczne sztuczki na zaparcia

| 29.04.2008, aktualizacja: 29.12.2015 | 14
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
kobieta, ciąża, jedzenie, brokuły, marchewka
Ruch plus kilka dietetycznych sztuczek to najlepsza recepta na zaparcia w ciąży. Dzięki nim skutecznie pozbędziesz się tego problemu. Raz na zawsze.

Przyszłej mamie organizm może zafundować nieprzyjemną niespodziankę – zaparcia. Na początku ciąży zaczynają bowiem działać hormony, które rozluźniają mięśnie układu pokarmowego. Ma to dobrą stronę: to, co jesz, dłużej zostaje w jelitach, więc wchłania się więcej składników odżywczych. Zaparcia są efektem ubocznym. Istnieją jednak sposoby, by sobie z nimi poradzić bez środków przeczyszczających.
 

Śniadanie 

Aby pozbyć się zaparć staraj się zaczynać dzień od wypicia szklanki letniej wody z sokiem z cytryny, bez cukru. Potem zjedz musli z jogurtem naturalnym, otrębami pszennymi i owocami – powinnaś teraz bardzo zaprzyjaźnić się z błonnikiem (wchłania on wodę w jelitach, więc rozluźnia stolec). Jedz powoli. To zwiększy twoje szanse na pozytywne zakończenie wizyty w toalecie.
 

Przekąski

Zabierz do pracy drugie śniadanie, np. jabłka i kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa (unikaj białego chleba). Często popijaj wodę mineralną. Gdy ma się zaparcia, każda porcja płynu jest mile widziana. Pij co najmniej 8–10 szklanek wody i soków na dobę. A jeśli będziesz mieć ochotę na coś słodkiego, podjadaj suszone rodzynki, śliwki, morele, figi, daktyle – działają przeczyszczająco. W domu przygotuj sobie zapas batoników owsianych.
 

Obiad

Przyszłej mamie, która skarży się na zaparcia, proponujemy zupę brokułową, kurczaka (pieczonego, nie smażonego!), pieczone ziemniaki, sałatkę z rukoli, papryki, orzechów z sosem winegret. A do tego szklankę lemoniady. Taki zestaw dostarczy wapnia, witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, potrzebnych płynów, a zwłaszcza błonnika. Jest go najwięcej w warzywach (podgotowane działają skuteczniej niż przeciery).

Przeczytaj także: Kwas foliowy – dlaczego jest tak ważny dla kobiet w ciąży?
 

Kolacja

W ciąży przy problemach z zaparciami idealny ostatni posiłek w ciągu dnia to sałatka z owoców: 2 jabłka, opakowanie jogurtu naturalnego, 20 g orzechów włoskich, 50 g rodzynek, do tego bułka grahamka i 2 szklanki soku ze świeżo wyciśniętych owoców lub soku warzywnego. To spora dawka błonnika i płynów.
Jeśli jesteś typową Europejką, czyli osobą, która je produkty wysoko przetworzone, stopniowo uzupełniaj dietę pokarmami bogatymi w błonnik, by nie dokuczały ci wzdęcia. Nadmiar błonnika może doprowadzić do usuwania składników odżywczych, nim zostaną wchłonięte (dzienna dawka błonnika to 20–40 g).

Przeczytaj także: Jesteś w ciąży? Jedz jabłka!
 

Błonnikowe hity na zaparcia w ciąży

Lista produktów, które są najlepszym źródłem błonnika oraz ilości, w jakich powinnaś dostarczyć je swojemu organizmowi.
  • 4 łyżki otrąb pszennych (8,5 g)
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych (1,3 g)
  • 4 łyżki płatków owsianych (1,4 g)
  • 4 łyżki musli z rodzynkami i orzechami (3,9 g)
  • 1 bułka grahamka (5,4 g)
  • 1 kromka chleba graham (2 g)
  • 1 marchew (3,6 g)
  • 1 jabłko (3 g)
  • 1 grejpfrut (6,7 g)
  • 3 suszone śliwki (1,4 g)
Konsultacja: dr inż Agnieszka Leciejewska, dietetyk.

Przeczytaj też: Jedzenie na ciążowe dolegliwości
 

 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (14)
avatar

Kaska
Kaska | 2016-04-07 21:13 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

cieszylam się całą ciąże ze nie mam zadnych dolegliowści. Radosna byłam i skakałam niemal z radości. Do czasu.. kiedy pojawiły się właśnie zaparcia. Co ja się nacierpiąłam wtedy to moje.. dobrze ze dicopeg mi polecili to mi pomógł szybko.

Odpowiedz

Lukrecja
Lukrecja | 2016-03-27 19:42 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

mnie rowniez strasznie mecza zaparcia, pani w aptece polecila mi czopki eva/qu ktore bardzo szybko dzialaja - w przeciagu 15 inut od aplikacji

Odpowiedz

Eliza
Eliza | 2016-02-29 16:41 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ewela, ale przy takich czopkach to chyba dość długo czeka się na reakcję organizmu... Moje pytanie jak długo...?

Odpowiedz

mamusia
mamusia | 2016-02-26 20:31 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

a ja chyba dziwna jestem bo mnie ani dieta ani duża ilosć wody nie pomaga ;/ Musiałam w ciązy brać dicopeg i wtedy dopiero wszystko mi mijało.

Odpowiedz

Ewela
Ewela | 2016-02-22 00:00 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ja na widok wszystkiego co mleczne mialam odruch wymiotny, przez to pewnie i zaparcia byly nie do zniesienia, przed ciaza tez pomagalam sobie chociazby kefirem, ale w ciazy nie bylo mowy o tym sposobie, tak samo jak i o suszonych sliwkach, jedyne co wogole dzialalo to czopki evaqu.

Odpowiedz

Toja
Toja | 2016-02-21 10:26 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Maślanka jest ok ale nie zawsze mi pomaga. Czasem mam taki problem że żadne domowe sposoby nie działają. Wtedy sięgam po czopek bo wiem że przyniesie szybko ulgę. Też stosuję eva/qu bo wiem że sa bezpieczne dla kobiet w ciąży.

Odpowiedz

Gosia
Gosia | 2016-01-20 09:39 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Czytałam wiele porad, do 5 m-ca ogromne problemy z zaparciem, tyłek przeżywał katusze co 3 dni, aż do momentu gdy zaczęłam pić MAŚLANKĘ. To najlepszy i naturalny środek na wyregulowanie pracy jelit. Żadne czopki tylko naturalna maślanka - wystarczy duża szklanka dziennie i po problemie. Musicie spróbować!!

Odpowiedz

aniela
aniela | 2014-07-28 19:11 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

równiez w ciązy borykałam się z zaparciami pomogły dopiero czopki eva/qu które nosiłam potem zawsze w torebce by je mieć w pogotowiu

Odpowiedz

michaśka
michaśka | 2013-11-14 17:49 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

od trzech miesięcy jestem w ciąży i zaczynam rozumieć, o co kaman z tymi zaparciami :( pierwsze dni były okropne. mama razem z babcią zaczęły we mnie wciskać kiszoną kapustę, jabłka, orzechy… wszystko to, co ma w sobie mnóstwo błonnika. z kolei od przyjaciółki dostałam saszetki z jelitonem, który w całości składa się z babki jajowatej. zmusił jelita do pracy prędzej niż owoce, a nie rozleniwił, więc jestem na dobrej drodze do odzyskania równowagi :]

Odpowiedz

Kinga
Kinga | 2012-10-03 07:52 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Takie tam gadanie o błonniku. Możesz sobie zjeść ile chcesz błonnika a i tak będziesz mieć zaparcia w ciąży bo błonnik powoduje, że nie ma się zatwardzenia ale nie redukuje zaparć. Problem jest w tym, że u kobiet ciężarnych jest problem z przesuwaniem się treści jelitowej nawet jeśli spożywają wystarczającą ilość błonnika.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?