Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Zapasy dla oseska

| 08.02.2008, aktualizacja: 24.09.2009 | 0

Czasem będziesz chciała lub musiała wyjść sama z domu. Co bobas wtedy zje? Twoje mleczko najchętniej! Warto umieć odciągać pokarm, przechowywać go i podawać.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
Umiejętność odciągania mleka z piersi przyda ci się nie tylko wtedy, gdy postanowisz szybko wrócić do pracy. Ale także kiedy po prostu od czasu do czasu zechcesz wyjść bez dziecka np. do lekarza, znajomych, do sklepu. Zapas mleka będzie jak znalazł!

Odciągnij ręcznie lub laktatorem
Jeśli wyjścia bez malucha są sporadyczne, wystarczy ręczne odciąganie. Umyj ręce, zrelaksuj się, głaszczącymi ruchami pomasuj pierś. Ułóż kciuk powyżej, a palce poniżej brodawki – ok. 3 cm od niej. Lekko przyciśnij pierś do klatki piersiowej i zbliżaj palce do siebie. Przesuwaj je dookoła jak na tarczy zegara. Odciągnij mleko także z drugiej piersi.
Jeżeli zamierzasz częściej to robić, kup laktator. Wybierz taki o regulowanej sile ssania. Odciąganie musi być przyjemne także dla ciebie! Gdy masz zamiar dużo i często odciągać mleko, kup (lub wypożycz, np. ze szpitala) laktator elektryczny; jeśli rzadko – wystarczy ręczny. Niektóre ręczne odciągacze można zmienić w elektryczne po dokupieniu dodatkowego wyposażenia.

Przechowuj w lodówce
Mleko odciągaj do słoiczka, plastikowego pojemniczka lub butelki (umyj je i wyparz), pod warunkiem że są przeznaczone do kontaktu z żywnością. W sklepach z akcesoriami dla niemowląt można kupić specjalne pojemniki na pokarm.
Na naczyniu zapisz datę odciągnięcia mleka. I pamiętaj, że w temperaturze pokojowej może ono stać jedynie kilka godzin; w lodówce – 2–3 dni; w zamrażalniku lodówki (-10ŻC) dwa tygodnie, a w zamrażarce (-18ŻC) – do pół roku.

Ostrożnie podgrzewaj
Przed podaniem trzeba wyjąć pokarm z lodówki i podgrzać go do temperatury pokojowej: w podgrzewaczu, w garnuszku z gorącą wodą lub pod strumieniem ciepłej wody z kranu. Nie rób tego w kuchence mikrofalowej, bo tuż przy ściankach butelki mleko może pozostać chłodne, ale w środku będzie gorące – i dziecko może się poparzyć!
Pokarmu nie gotuj, bo straci wiele cennych właściwości. Rozmrożone mleko trzeba od razu podać. Nie można go powtórnie zamrażać.

Podawaj ciepłe
Zanim maluszek zacznie pić, wstrząśnij butelką, żeby mleko dobrze się rozmieszało. Wylej kilka kropli na przegub dłoni. Powinno być lekko ciepłe, ale nie gorące.
Lepiej nie podawać pokarmu przez smoczek, szczególnie w pierwszych tygodniach życia dziecka. Malec bowiem smoczek ssie inaczej i mógłby odzwyczaić się od piersi. Warto spróbować dawać mu odciągnięte mleko łyżeczką lub specjalnym kubeczkiem.


Bede mama


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?