Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Zapiekanka rybna - przepis dla dzieci

Dla dziecka od 2. roku życia

do 45 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
ryba, pieczona, pomidory, zapiekanka
fot. Lsantilli - Fotolia.com

Zapiekanka rybna - przepis dla dzieci - składniki

  • 1 filet z białej ryby (np. dorsz),
  • kilka obranych, ugotowanych krewetek,
  • 1 łyżka oleju (np. słonecznikowego),
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 1 plasterek cebuli, drobno posiekany,
  • 2 pomidory obrane ze skórki, drobno pokrojone,
  • 2 łyżki wody,
  • trochę soku z cytryny,
  • szczypta pieprzu,
  • posiekana natka pietruszki.

Zapiekanka rybna - przepis dla dzieci - sposób przygotowania

W małym żaroodpornym naczyniu ułóż rybę, a na niej krewetki. Na patelnię wlej trochę oleju, przekrojonym ząbkiem czosnku posmaruj jej brzegi. Drobno posiekaną cebulkę smaż na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Gdy będzie miękka, dodaj pokrojone pomidory. Mieszaj i duś przez 2–3 minuty. Dodaj wodę i sok z cytryny. Zagotuj. Ewentualnie możesz dodać szczyptę pieprzu. Tak przygotowanym sosem polej rybę. Naczynie z rybą przykryj i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) na 25–30 minut. Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki. Rybna zapiekanka najlepiej smakuje z groszkiem i ryżem lub ziemniakami.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?