Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Co jemy w weekend?

| 18.11.2013, aktualizacja: 18.11.2013 | 0

Może coś zdrowego? Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Pascal Brodnicki polecają jadłospisy na weekendy z dzieckiem. Chcesz, by twoje dziecko jadło zdrowo? Nie wiesz, co i jak przygotować? Wypróbuj nasze menu.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(3)
Pascal Brodnicki, zdrowa dieta, zdrowe jadłospisy dla dzieci, zdrowe menu dla dzieci, jadlospisy na weekend
fot. materiały prasowe
Polskie dzieci tyją na potęgę, dlatego w Instytucie Żywności i Żywienia powstał program „Zachowaj równowagę", w który zaangażował się Pascal Brodnicki. Jako znany ekspert kulinarny tłumaczy dzieciom, młodzieży a także ich rodzicom, na czym polega zdrowe odżywianie. Myślisz, że zdrowe odżywianie jest trudne? A może bardzo czasochłonne? Aby udowodnić, że wcale tak być nie musi, poprosiliśmy Hannę Stolińską, dietetyka z Instytutu Żywności i Żywienia o opracowanie zdrowych jadłospisów na dwa weekendowe dni. Sobota, niedziela, gdy nie musisz się nigdzie spieszyć, to dobry czas na eksperymenty w kuchni i przekonanie się, że zdrowe jedzenie nie musi być trudne i nudne. Dzięki zdrowej diecie twoje dziecko nie tylko uniknie problemów z nadwagą, ale też będzie cieszyć się dobrą formą formą. Co więcej - będzie spokojniejsze - bo nie od dziś wiadomo, jak bardzo jedzenie wpływa na zachowanie dziecka.

Zdrowe przepisy dla dzieci - komentarz eksperta

Dietetyk Hanna Stolińska z Instytutu Żywności i Żywienia: 
Najważniejszą zasadą prawidłowej diety dziecka jest urozmaicenie posiłków przy użyciu wszystkich grup produktów z piramidy żywienia. Przedstawione jadłospisy to jedynie przykład prawidłowego zbilansowania i urozmaicenia dziecięcego jadłospisu. Nie jest to indywidualne menu dla konkretnego malucha. Zaproponowane warzywa i owoce można zastępować innymi gatunkami w zależności od upodobań. Warto jednak  pamiętać, że w całodziennym menu powinny pojawić się zarówno te o barwie zielonej, żółtej, czerwonej i pomarańczowej (surowe i gotowane). To samo dotyczy produktów zbożowych - zamiennie należy stosować makaron, ryż, różne gatunki kasz i dań mącznychZdrowa, urozmaicona dieta wcale nie jest pracochłonna. Wszystko jest kwestią chęci i organizacji czasu. W dni wolne od pracy, przedszkola czy szkoły można pozwolić sobie na przygotowanie jeszcze nie wypróbowanych potraw. A poprzez wspólne zakupy i gotowanie uczymy dzieci zdrowych nawyków, poszerzamy ich kreatywność, fantazję oraz dbamy o nasze dobre relacje. Nie należy zapominać, że najlepszym miejscem na zjedzenie rodzinnego posiłku jest stół.


Zdrowe przepisy: dzień pierwszy (kliknij w obrazek, aby go wydrukować)


zdrowe przepisy



Zdrowe przepisy: dzień drugi (kliknij w obrazek, aby go wydrukować)


zdrowe przepisy



Obejrzyj film: Pascal Brodnicki opowiada o najważniejszych zasadach zdrowej diety.

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?