Baby online.pl
 
 
Rozwiń menu

Żelazo w ciąży – czy niedobór oznacza groźną anemię?

| 27.07.2011 | 7
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(4)
ciąża, jedzenie
fot. Panthermedia
Zbyt mała ilość żelaza we krwi przyszłej mamy może powodować problemy zdrowotne u dziecka. Anemia wcale nie jest rzadką przypadłością! Sprawdź, ile żelaza potrzebujesz w ciąży i jakie są objawy niedokrwistości.
Co trzecia kobieta w Polsce ma zbyt niski poziom żelaza. Niedokrwistość objawia się ogólnym pogorszeniem funkcjonowania organizmu.

Niedobory żelaza u przyszłych mam najlepiej wykazują wyniki comiesięcznych badań krwi – zobacz badania krwi w ciąży - normy, a najczęstsze widoczne i odczuwalne objawy niedoborów żelaza to:
  • szybkie męczenie się,
  • ogólne osłabienie organizmu,
  • nienaturalna bladość,
  • suchość skóry – na całym ciele,
  • przyspieszona praca serca, uczucie „walenia serca”.
Jednak to tylko niektóre z objawów. Kiedy jesteś w ciąży, brak żelaza może mieć poważniejsze konsekwencje. Znaczne niedobory żelaza mogą zagrażać rozwojowi dziecka. Bo żelazo ma naprawdę duże znaczenie dla ciebie (nie możesz przecież pozwolić sobie na gorszą formę) i dla dziecka (od tego zależy jego zdrowie).


Ile żelaza potrzebujesz w ciąży?

Ciąża to czas większego zapotrzebowania na żelazo, zwłaszcza jej III trymestr (które to tygodnie, sprawdź w kalendarzu rozwoju ciąży). Zapotrzebowanie na żelazo jest wtedy nawet dwukrotnie większe od wcześniejszego, ponieważ z twojego organizmu spora ilość żelaza przenika do łożyska i tkanek dziecka. Produkujesz też znacznie więcej krwi, a żelazo jest niezbędne, by powstała hemoglobina – ten jej składnik, który rozprowadza tlen.

Dieta, nawet odpowiednio zbilansowana, często nie zapewnia przyszłej mamie i dziecku wystarczających ilości żelaza.

Z jedzenia wchłaniane jest zwykle zaledwie 10-15 procent żelaza. Organizm przyszłej mamy zaczyna więc wykorzystywać rezerwy. U wielu kobiet nie są one jednak duże, do ich zubożenia przyczyniają się między innymi obfite miesiączki przed ciążą.

Jak badać poziom żelaza?

Każda przyszła mama ma badaną krew, jednak braki żelaza nie zawsze ujawniają się w zwykłej morfologii (prawidłowy poziom hemoglobiny nie musi świadczyć o właściwym stężeniu żelaza).

Jeśli lekarz podejrzewa u ciebie niedostatek tego pierwiastka, może zlecić dodatkowe badanie – oznaczenie jego poziomu w surowicy krwi.


Kiedy lekarz przepisuje preparaty żelaza?

Żelazo wchodzi w skład wielu suplementów witaminowych i witaminowo-mineralnych przygotowanych dla kobiet w ciąży. Przepisuje się je przyszłym mamom nie tylko po to, by nie dopuścić do powstania niedoborów w ciąży, ale także po  urodzeniu dziecka – u wielu kobiet właśnie po porodzie ujawniają się niedobory. Przyczynia się do nich m.in. karmienie piersią, stres związany z nową sytuacją, niedosypianie, przemęczenie itp. Mama po porodzie wymaga szczególnego traktowania!


Dobra dieta to więcej naturalnego żelaza w organizmie?

Tak! Dlatego przyszła mama powinna zadbać o pełnowartościowe jedzenie. Najwięcej żelaza zawierają produkty mięsne (wołowina, wieprzowina, drób) – występuje w nich tzw. żelazo hemowe, najlepiej przyswajane przez organizm.

Dobrym źródłem żelaza są również ryby, żółtko jaj, rośliny strączkowe, rodzynki, morele, orzechy, papryka, natka pietruszki.

Jeśli masz niedobory żelaza, zwróć szczególną uwagę na witaminę C. Dzięki niej jest ono lepiej przyswajane. Staraj się wprowadzić do swojej diety produkty, które ją zawierają, np. sok pomarańczowy, lemoniadę (woda z wyciśniętym sokiem z cytryny). Duże ilości witaminy C znajdziesz też w papryce, natce pietruszki, brokułach, pomidorach, truskawkach, czarnych porzeczkach.

W przemianie żelaza w organizmie istotny jest też kwas foliowy. Przepisuje się go zazwyczaj każdej kobiecie, która spodziewa się dziecka – zastosuj dietę bogatą w kwas foliowy – gotowy jadłospis!


Jak zachować w jedzeniu więcej żelaza?

Aby nie brakowało ci witamin i minerałów, staraj się odpowiednio komponować potrawy, ale także:
  •  jedz świeże, a nie mrożone produkty (latem to bardzo łatwe),
  •  unikaj smażenia, a jeśli lubisz potrawy z patelni, staraj się smażyć bez tłuszczu,
  •  przechowuj owoce i warzywa w ciemnym miejscu, światło powoduje, że tracą one cenne witaminy.


Dużo aronii, mało żelaza?

Nawet osoby, które zdrowo się odżywiają, jedzą dużo warzyw i owoców, mogą mieć niedobory żelaza. Brzmi to paradoksalnie, ale udowodniono, że przyczyniać mogą się do tego np. polifenole, czyli związki, które występują w roślinach i owocach. Są cenione za zwalczanie wolnych rodników, przez co pomagają chronić organizm przez chorobami serca i nowotworami.

Bogatym źródłem polifenoli są aronia, jagody, winogrona, kapusta, czosnek, nasiona zbóż, orzechy, rośliny strączkowe, herbata (zwłaszcza zielona – lepiej nie pić jej bezpośrednio po posiłkach), kawa i kakao.
dr n. med. Bożena Kowalska konsultacja: dr n. med. Bożena Kowalska
Adiunkt w Klinice Położnictwa i Ginekologii Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Prowadzi ciąże i porody wysokiego ryzyka. Specjalizuje się także w ginekologii dziecięcej.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (7)
avatar

mumin
mumin | 2014-06-08 13:48 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Mnie po żadnym nie mdliło, ale po żelazie niehemowym nie było żadnych efektów... Dlatego przyłączam się do zwolenniczek bioferu :)

Odpowiedz

Kasia
Kasia | 2014-04-11 14:18 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Rzeczywiście Biofer Folic jest dobry. Też mnie po nim nie mdli :) :)

Odpowiedz

Miranda
Miranda | 2014-03-22 21:56 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Od żelaza w tabletkach nie zniszczą Ci się zęby, nie ma obawy. Mogłoby tak być gdybyś brała żelazo w syropie :) :). Ja biorę Biofer Folic.
Ma w swoim składzie żelazo hemowe, które lepiej się wchłania niż suplementy, które maja tylko żelazo niehemowe. nie mam po nim mdłości i super się po nim czuję. Dlatego doradzam, żeby brać tylko takie preparaty, które to żelazo hemowe mają. Podpytajcie swojego lekarza :)

Odpowiedz

mama
mama | 2013-04-15 12:27 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

czy od żelaza w tabletkach nie zniszczą mi się zęby?

Odpowiedz

Hanka
Hanka | 2012-09-24 09:35 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Też w ciąży miałam niedobór żelaza, więc postanowiłam go brać w tabletkach. Żeby nie łykać zbyt dużej ilości tabletek to brałam Maternę. Dziecko urodziło mi się zdrowe jak rybka.

Odpowiedz

Krysiula
Krysiula | 2012-03-21 09:49 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ja już w 30-tym tygodniu ciąży miałam anemię. Stosowałam parę preparatów, ale po wszystkich miałam zaparcia.Podobno to jest częste, ale ile można się męczyć? Teraz popijam Floradix żelazo i witaminy, moje problemy z zaparciami się skończyły a poziom żelaza wzrasta:)

Odpowiedz

joannamaria
joannamaria | 2011-08-27 09:51 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

To prawda, niedobór żelaza się zdarza dość często. Sama padłam jego ofiarą. Na początku strasznie się zdenerwowałam, ale teraz spokojnie przyjmuję Ascofar, który polecił mi lekarz i staram się myśleć pozytywnie. Jestem w III trymestrze ciążt, czyli już bliżej niż dalej... Grunt to zdrowe odżywianie i przyjmowanie suplementu. :-)

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?