Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Palący problem: czy zgaga w ciąży to coś złego?

| aktualizacja: 05.10.2017 | 0

Jeśli masz pecha, zgaga może męczyć cię niemal przez całą ciążę. Sprawdź, dlaczego dokucza przyszłym mamom i jak złagodzić towarzyszące jej pieczenie.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
zgaga w ciąży
fot. Fotolia
Zgaga to potoczna nazwa pieczenia w przełyku, które jest spowodowane cofaniem się kwaśnej treści z żołądka. Zgaga w ciąży może być spowodowana przez hormony, a dokładnie progesteron, którego poziom gwałtownie rośnie już od pierwszych tygodni. To pod jego wpływem rozluźnia się mięsień okrężny, zamykający ujście przełyku do żołądka. Przez niedomkniętą przestrzeń kwaśna, częściowo strawiona treść wydostaje się, wywołując bolesne pieczenie.

Komu grozi zgaga?

Choć zgaga w ciąży to bardzo częsta dolegliwość, nie każda przyszła mama z nią się zmaga. Oprócz hormonów istotne znaczenie dla jej powstania mają również warunki anatomiczne w jamie brzusznej. Jeśli zgaga dokucza we wczesnej ciąży, istnieje ryzyko, że będziesz miała z nią do czynienia aż do porodu. Po 20. tygodniu da o sobie znać mocniej. Na tym etapie macica ma już spore rozmiary i zaczyna wpływać na położenie innych narządów w jamie brzusznej. Jelita przesuwają się w górę, a żołądek zmniejsza się, przez co jego zawartość jest wypychana – niestety nie w tę stronę, w którą byśmy sobie życzyli, tylko w kierunku przełyku 

Jak radzić sobie z pieczeniem?

Jedzenie cofa się, powodując zgagę, gdy żołądek jest nim wypełniony. Jeśli jadasz małe porcje, jest mniejsza szansa, że ta przykra dolegliwość się pojawi. Co jeszcze może pomóc na zgagę w ciąży – co warto jeść, a czego unikać?
  • unikaj tłustych i pikantnych potraw, także czekolady;
  • nie pij kawy i mocnej herbaty
  • jedz migdały – mają zasadowy odczyn, który pomaga neutralizować kwas żołądkowy w przewodzie pokarmowym. Ponieważ są kaloryczne, nie zjadaj więcej niż kilka sztuk, przed jedzeniem obierz je ze skórki;
  • zadbaj o spokój podczas posiłku (pośpiech sprzyja zgadze);
  • popijaj posiłki wodą niegazowaną;
  • nie kładź się z pełnym żołądkiem;
  • nie podejmuj wysiłku tuż po jedzeniu (nawet z treningu oddechowego);
  • gdy leżysz, pod głowę podkładaj dodatkową poduszkę;
Zasada: jedz częściej, ale za to mniejsze porcje, sprawdza się nie tylko w ciąży. Dla osoby, która spodziewa się dziecka, jest szczególnie wskazana, ponieważ pozwala nie tylko uniknąć zgagi w ciąży, ale również wzdęć i zaparć, które podobnie jak ciążowe mdłości, mocno mogą dawać się we znaki. Jeśli nie jadasz obfitych posiłków, przewód pokarmowy lepiej radzi sobie z trawieniem. 

Jakie lekarstwa na zgagę?

Gdy naturalne sposoby na zgagę nie wystarczą, czasem lekarz może rozważyć przepisanie lekarstw, dzięki którym objawy osłabną lub ustąpią. Zdanie dr Marzeny Jurczak Czaplickiej, ginekolog położnik z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie u części pacjentek wystarczające są leki tzw. zobojętniające – tabletki do ssania lub płyny, natomiast w uciążliwej zgadze bardzo dużą skuteczność mają leki z grupy inhibitorów pompy protonowej, które zmniejszają produkcję soku żołądkowego. Stosuje się je raz na dobę w dawce 20 mg.

Zobacz też:
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?