Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ziemniaki z soczewicą

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 30 min.
łatwy
Oceń :
(0)
separator
ziemniaki, soczewica, potrawa, jedzenie, kuchnia
fot. Fotolia

Ziemniaki z soczewicą - składniki

  • 8 gotowanych ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • kalafior
  • 150 ml śmietanki 30%
  • koperek
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • pół szklanki czarnej soczewicy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • cytryna

Ziemniaki z soczewicą - sposób przygotowania

Ziemniaki przetnij wzdłuż, ułóż na blasze do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200˚C, polej oliwą z oliwek, posyp solą, piecz na złoto-brązowo. Kalafiora gotuj na parze ok. 15 minut. Zmiksuj z 50 g masła i śmietanką. Dodaj skórkę z cytryny, drobno posiekany koperek, sól i pieprz. Soczewicę ugotuj, dodaj 20 g masła i sos sojowy. Na upieczone ziemniaki rozłóż mus kalafiorowy, posyp  czarną soczewicą. Skrop sokiem z cytryny.

Nasza rada: Czarną soczewicę możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Przed gotowaniem mocz soczewicę przez całą noc w wodzie.

Polecamy - zupa z soczewicy

Ziemniaki z soczewicą - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: "Mamo, to ja"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?