Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i masłem

Dla dziecka od 7. miesiąca życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(4)
separator
zupy_na_listopad2011_03.jpg
fot. Łukasz Zandecki, stylizacja: Maria Szkop

Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i masłem - składniki

  • 1/2 małej marchewki
  • 1/2 małego ziemniaka
  • 1/2 małej pietruszki
  • 1–2 różyczki mrożonych brokułów
  • łyżeczka świeżego masła
  • 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki wody

Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i masłem - sposób przygotowania

Kaszkę kukurydzianą zalej 30 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Marchew, ziemniak i pietruszkę starannie umyj, cienko obierz ze skórki i jeszcze raz opłucz. Brokuły opłucz zimną wodą. Wszystkie warzywa włóż do wrzącej wody, dodaj kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając od czasu czasu, gotuj na małym ogniu ok. pół godziny. Po ugotowaniu zmiksuj zupę, dodaj świeże masło i jeszcze raz zagotuj.

Wartość odżywczą zupy można zwiększyć, dodając pół świeżego żółtka. Przed wybiciem jaja ze skorupki starannie je umyj, sparz wrzątkiem przez minutę i dopiero potem oddziel białko od żółtka.

1 porcja dla dziecka - 180 g

Uwaga! Zupę rozmieszaną z żółtkiem należy zagotować!
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?