Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Zupa krem

| 10.06.2010, aktualizacja: 10.06.2010 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
zupa, kuchnia dla malca
Delikatne, warzywne, po prostu pyszne! Choć wyglądem mogą kojarzyć się z niemowlęcą mdłą zupką, ich smak to czysta poezja. Spróbujcie sami.
Zamiast ciężkich, zawiesistych zup zaproponuj rodzinie lekkie warzywne kremy. Teraz jest na nie najlepszy czas! Nie musisz gotować ich na mięsie – wystarczy jedynie smak warzyw. Tylko do niektórych możesz dodać mało esencjonalny, odtłuszczony wywar z kurczaka lub cielęciny. Ich smak wzbogaci również dodatek śmietanki, sera lub żółtka. Zupę, która ma mieć postać kremu, przed podaniem zmiksuj lub przetrzyj przez sitko.

Pomidorowa z pesto
Ta zupa świetnie zaostrza apetyt. Najzdrowsza i najsmaczniejsza jest ze świeżych, dojrzałych pomidorów, ale na to musimy poczekać do lipca.
- 2 kg dojrzałych pomidorów (2 puszki pomidorów bez skórki w zalewie)
- wywar z włoszczyzny
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta cukru
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól ziołowa
- pesto
– gotowe lub robione w domu (świeżą bazylię zmiksuj lub utrzyj z oliwą, parmezanem, czosnkiem, orzeszkami pinii, solą, szczyptą pieprzu)
Pomidory ugotuj w bulionie warzywnym (z puszki zagotuj) i przetrzyj przez sito, dodaj wody, jeśli potrzeba. Dopraw odrobiną soli, cukrem i ziołami prowansalskimi. Zagotuj. Wymieszaj ze śmietaną, podgrzej (już bez gotowania).
Nasza rada: Zupę podaj w ogrzanych miseczkach. Na wierzchu zrób spiralę z sosu pesto, udekoruj danie świeżymi listkami bazylii.
Dla dzieci od 4. roku; ze świeżych pomidorów bez pesto i przypraw – od 2. roku.

Z porów z grzaneczkami
Pory są smaczne nie tylko w postaci zupy, ale też zapiekane pod beszamelem lub na zimno jako przekąska. We Francji nazywane są szparagami biednych.
- 5 porów (tylko białe części)
- 3 średnie ziemniaki
- szklanka mleka
- łyżka masła
- 2 żółtka
- sól morska
- pieprz
Odetnij zielone części porów i odłóż. Białe części przekrój wzdłuż i umyj dokładnie, oddzielając liście. Pokrój warzywa na kawałki, uduś w rondelku na maśle, podlewając w razie potrzeby wodą. Gdy pory będą uduszone, zalej je wrzącą wodą i ugotuj do miękkości. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie talarki. Dodaj do zupy i gotuj, aż będą miękkie. Zmiksuj. Żółtka wymieszaj z mlekiem, wlej do zupy, podgrzej. (Możesz zupę zagotować, ale wtedy żółtko zetnie się w kłaczki). Dopraw danie solą i pieprzem.
Nasza rada: Zupę podawaj w filiżankach posypaną drobnymi grzaneczkami.
Dla dzieci od 4. roku życia.
 
Z cukinii z serem
Cukinia gotuje się szybko – taką zupę przygotujesz więc momentalnie. Dodatek sera żółtego nada jej zdecydowany smak.
- 2 cukinie
- łyżka masła
- pół szklanki mleka
- ząbek czosnku
- filiżanka tartego ostrego sera
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- sól ziołowa
- pieprz
Cukinie obierz, pokrój na kawałki. Zalej szklanką wody i gotuj do miękkości pod przykryciem. Zmiksuj, dodaj masło i mleko. Dodaj wyciśnięty czosnek, odrobinę soli, pieprzu. Wymieszaj, zagotuj.
Nasza rada: Rozlej zupę do miseczek, posyp żółtym serem i zieloną pietruszką.
Dla dzieci od 3. roku; bez przypraw i żółtego sera – od 2. roku.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?