Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Zupa krem z brokułów

Dla dziecka od 2. roku życia

do 35 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator
przepisy, zupa, dania
fot. A. Rogalski, stylizacja: A. Borowska

Zupa krem z brokułów - składniki

  • opakowanie mrożonego brokułu
  • mała cebulka
  • 2 łyżki masła
  • 600 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 
  • pomidorki koktajlowe
  • gęsta śmietana do dekoracji
  • mielona gałka muszkatołowa
  • szczypta ziół prowansalskich
  • cukier
  • mały pęczek szczypiorku
  • pieprz
  • sól
  • łyżka oleju

Zupa krem z brokułów - sposób przygotowania

1. Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij w rondlu na oleju. Dosyp nierozmrożone różyczki brokułu, zalej gorącym bulionem i gotuj bez pokrywki (w przeciwnym razie brokuł straci apetyczny zielony kolor) około 20 minut.
2. Gdy brokuł będzie miękki, zestaw rondel z ognia i wszystko zmiksuj na gładki krem (możesz dodać łyżeczkę masła – zupa będzie bardziej aksamitna w smaku). Przypraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz odrobiną cukru. 
3. Porcje zupy rozlej do małych miseczek. Na wierzchu ułóż plasterki pomidorów koktajlowych – to będą oczka. Zrób uśmiechniętą buzię ze śmietany, a włosy lub rzęsy z równo przyciętych pędów szczypiorku.

Nasza rada: Dodatkowo zupę można posypać groszkiem ptysiowym.

Sprawdź inne przepisy na zupy


źródło: Edyta Maluta-Gęsior/ "Pani domu"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?