Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Zupa marchwiowa z żółtkiem

Dla dziecka od 7. miesiąca życia

do 40 min.
średni
Oceń :
(4)
separator
marchew, jabłko, przepis dla dzieci, przepisy kulinarne, przepisy dla niemowląt
fot. Fotolia

Zupa marchwiowa z żółtkiem - składniki

Warzywa (120 g), w tym:
  • 1/2 małej marchwi
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki
  • 1 łyżeczka kleiku ryżowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 120 ml wody
  • 1/2 żółtka

Zupa marchwiowa z żółtkiem - sposób przygotowania

Marchew, ziemniak i pietruszkę umyj pod bieżącą wodą, obierz i opłucz. Odmierz wodę, zagotuj. Dodaj pokrojone warzywa, gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu. Jajko umyj starannie, włóż do wrzącej wody, gotuj ok. 8 minut, schłódź pod zimną wodą. Oddziel białko od żółtka. Żółtko podziel na dwie części. 1/2 żółtka dodaj do zupy, zmiksuj. Dodaj kleik ryżowy, oliwę, wymieszaj, zagotuj.

1 porcja dla dziecka - 180 g + 10 g żółtka
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?