Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Zupa migdałowa

Dla dziecka od 2. roku życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(0)
separator
zupy_na_listopad2011_10.jpg
fot. Łukasz Zandecki, stylizacja: Maria Szkop

Zupa migdałowa - składniki

  • 20 dag słodkich migdałów
  • 2–3 migdały gorzkie (niekoniecznie)
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka sojowego (lub zwykłego)
  • 1/2 szklanki ryżu
  • łyżka miodu
  • łyżeczka masła
  • żółtko
  • garść rodzynek (niesiarkowanych)
  • szczypta soli

Zupa migdałowa - sposób przygotowania

Ryż ugotuj na sypko. Migdały sparz, obierz i zmiel. Rodzynki opłucz i osącz. Wodę zagotuj, dodaj migdały i rodzynki. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj miód, mleko sojowe lub przegotowane mleko krowie, masło. Ciepłą zupę zapraw surowym żółtkiem. Zagotuj i odstaw z ognia. Zupę podawaj z ryżem na sypko, ale możesz też z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Uwaga! Zupa jest dobra jako danie świąteczne, również na wigilię.

Zupa migdałowa - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: "Twoje dziecko"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?