Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Zupa z dyni z czarną quinoa oraz prażonymi pestkami dyni

Dla dziecka od 3. roku życia

do 45 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Zupa z dyni z czarną quinoa
fot. Grzegorz Targosz

Zupa z dyni z czarną quinoa oraz prażonymi pestkami dyni - składniki

  • 500 g dyni hokkaido
  • 1/3 szklanki czarnej quinoa
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sól, pieprz

Zupa z dyni z czarną quinoa oraz prażonymi pestkami dyni - sposób przygotowania

Miąższ dyni pokroić w dużą kostkę. Wrzucić dynię na rozgrzaną oliwę i przesmażyć kilka minut. Następnie zalać bulionem i gotować ok. 15 min. Gorący bulion wraz z dynią zmiksować. Dodać mleko i doprawić solą i pieprzem, a następnie podgrzać, ale już nie gotować.
Rozgrzać suchą patelnię. Przez 2 min. prażyć pestki dyni, aby nadać im bardziej wyrazisty aromat.


Kaszę przelać gorącą wodą na drobnym sicie. Gotować w proporcji kaszy do wody w stosunku 1:2 przez 25 min. Posolić pod koniec gotowania Zupę podawać z kaszą i uprażonymi pestkami dyni.

Przepis pochodzi z książki "Kipi kasza" autorstwa Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Samo Sedno, 59,90 zł




Sprawdź inne wegetariańskie przepisy
Polecamy: Ratatouille

Zupa z dyni z czarną quinoa oraz prażonymi pestkami dyni - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- liczba porcji: 4

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?