Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków z grzankami

do 120 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
zupa z pieczonych buraków z grzankami, danie na lepszą płodność
fot. mat. prasowe Dan Cake

Rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków z grzankami - składniki

  • 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego (np. Dan Cake)
  • 4 buraki
  • 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • ser typu lazur
  • sól, pieprz, rozmaryn

Rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków z grzankami - sposób przygotowania

Myjemy buraki, suszymy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w temperaturze 180⁰ przez ok. 1,5 godziny do miękkości. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostki, doprawiamy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku aż staną się chrupiące. Gotowe buraki obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki.  Do ciepłego bulionu dodajemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość blendujemy. Przelewamy do miseczek, dekorujemy kawałkiem sera lazur oraz grzankami.

Danie jest źródłem kwasu foliowego i żelaza – składników wspomagających płodność. W 100 g buraków znajduje się 109 µg kwasu foliowego i 0,8 mg żelaza.

Źródło przepisu: Dan Cake

Rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków z grzankami - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- liczba porcji: 2

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?