Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Zupa z porów z grzaneczkami

Dla dziecka od 4. roku życia

do 40 min.
średni
Oceń :
(0)
separator
zupa, por, zupa-krem, potrawa, danie, kuchnia, jedzenie
fot. Fotolia

Zupa z porów z grzaneczkami - składniki

  • 5 porów (tylko białe części)
  • 3 średnie ziemniaki
  • szklanka mleka
  • łyżka masła
  • 2 żółtka
  • sól morska
  • pieprz

Zupa z porów z grzaneczkami - sposób przygotowania

Odetnij zielone części porów i odłóż. Białe części przekrój wzdłuż i umyj dokładnie, oddzielając liście. Pokrój warzywa na kawałki, uduś w rondelku na maśle, podlewając w razie potrzeby wodą. Gdy pory będą uduszone, zalej je wrzącą wodą i ugotuj do miękkości. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie talarki. Dodaj do zupy i gotuj, aż będą miękkie. Zmiksuj. Żółtka wymieszaj z mlekiem, wlej do zupy, podgrzej (możesz ją zagotować, ale wtedy żółtko zetnie się w kłaczki). Dopraw danie solą i pieprzem.

Nasza rada: Zupę podawaj w filiżankach posypaną drobnymi grzaneczkami.

Zupa z porów z grzaneczkami - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- Danie dietetyczne

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?