Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Zupka na rozgrzewkę

| 23.10.2008, aktualizacja: 23.10.2008 | 0

Na co ma się zwykle ochotę po jesiennym spacerze? Na coś gorącego. Nalej wtedy sobie i dziecku talerz zupy.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
dziecko, dziewczynka, zupa, kuchnia, obiad, jeść
Pamiętasz? Kiedyś na obiad zawsze podawało się zupę. Dziś na stole zwykle jest tylko drugie danie. A to wielka szkoda. Zupy naprawdę warto jeść. Powodów jest bardzo dużo.

Jarzynowe, pełne witamin
Nie tylko dzieci, ale także dorośli jedzą za mało warzyw, a w zupach można je sprytnie przemycić. Jeśli nie ugotujesz zupy na tłustym mięsie i nie podprawisz jej zasmażką, nie będzie zbyt kaloryczna. Na każdy dzień tygodnia możesz ugotować inną zupę, jest ich naprawdę mnóstwo, np. koperkowa, dyniowa, brokułowa, jarzynowa z lanym ciastem, barszcz ukraiński, kapuśniak czy kalafiorowa.
Nasza rada. O tej porze roku bez obaw możesz korzystać z mrożonych warzyw. Zamiast kostki bulionowej dodaj do wywaru łyżeczkę masła albo oliwy.

Sycące, jednogarnkowe
Jeśli zupa oprócz warzyw będzie zawierała dodatek mięsa, ziemniaki, kaszę lub zacierki, może stać się podstawą obiadu. Potem wystarczy już tylko podać smaczny deser lub lekkie danie bez mięsa. Takim jednogarnkowym, ale pełnowartościowym daniem może być np. krupnik na cielęcinie, kapuśniak na chudych żeberkach albo pyszna zupa gulaszowa.
Nasza rada. Sycące zupy z fasolą lub kwaśną kapustą nadają się dla maluchów powyżej trzeciego roku życia. Lekki krupnik można podać już w pierwszym roku.

Klarowne lub przecierane
Zupy klarowne, czyli np. uwielbiany przez niemal wszystkie dzieci rosół i pomidorową, możesz podawać nie tylko z ryżem lub makaronem, ale także do picia, z dodatkiem pasztecików z mięsem.
Nasza rada. Również zupy przecierane (szparagowa, selerowa, dyniowa) serwuj w filiżankach.

Kwaśne, na apetyt
Mogą być fantastycznym sposobem na niejadka. Wiele maluchów woli ostrzejsze smaki. To dlatego chętniej jedzą pomidorową, żurek, ogórkową niż zwykłą zupę jarzynową.
Nasza rada. Aby dziecko zjadło drugie danie, zupa nie może być bardzo gęsta. Nie nalewaj jej do talerza zbyt wiele. To ma być przyjemny wstęp do obiadu.


Wypróbuj nasze propozycje na pyszne zupki warzywne:
Złocista zupa z dyni >>
Zielone kluseczki >>
Fasolkowa smakowitość >>


td_dopisek.gif


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?