Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Zupy, które polubi każde dziecko

| 29.12.2006, aktualizacja: 10.04.2016 | 0

Zupa to lekkostrawny posiłek, który dostarczy dziecku niezbędnych składników odżywczych. Porcja dla dziecka to 200-300 g. Poznaj nasze przepisy na zupy, którym nie oprze się żadne dziecko!

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
dziecko je zupę
fot. fotolia.com

Mamy dla was 5 niezawodnych przepisów na zupy dla dzieci. Można je podawać już niemowlętom już od 6. miesiąca życia

1. Aksamitna zupa pomidorowa dla dzieci

  • można podawać od 6. miesiąca
– 1/2 kg dojrzałych pomidorów (3-4 sztuki),
– 1/2 średniej cebuli,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżka masła,
– 1/2 łyżki mączki ziemniaczanej,
– 2 łyżki śmietany kremówki,
– 1 łyżeczka cukru pudru,
– sól, pieprz.

Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Stop masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz cząstki pomidorów. Duś wszystko na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dodaj 3 szklanki wody. Gotuj 20 minut. Następnie zupę przetrzyj przez sitko. Dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody mączkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę cukru pudru, niewielką ilość soli i pieprzu. Dodaj śmietanę i przez chwilę „ubijaj” zupę trzepaczką na małym ogniu. Podawaj z posiekaną zieloną pietruszką.

2. Zupa z zielonego groszku dla dzieci

  • można podawać od 6. miesiąca życia 
– pęczek włoszczyzny,
– szklanka świeżego lub mrożonego groszku,
– płaska łyżka mąki pszennej,
– pół pojemniczka śmietany 12%,
– liść laurowy, ziele angielskie.

Przygotuj ok. 1 litra wywaru z włoszczyzny. Ugotuj do miękkości groszek w niewielkiej ilości wody. Zmiksuj go lub przetrzyj przez sito. Przetarty groszek połącz z gotowym wywarem, dodaj przyprawy i gotuj 3 minuty. Utrzyj mąkę ze śmietaną tak by nie było grudek, połącz z zupą i zagotuj.

3. Barszcz z zakwasem ogórkowym dla dzieci

  • można podawać od 6. miesiąca
– pół pęczka włoszczyzny,
– 2 buraki,
– 1 szklanka soku z kwaszonych ogórków,
– 3 łyżki śmietany (18% tłuszczu),
– 1 łyżka mąki pszennej,
– sól, cukier, pieprz, liść laurowy, natka pietruszki.

Warzywa obierz i opłucz. Ugotuj wywar z włoszczyzny, dodaj pokrojone w plastry buraki i liść laurowy. Całość ugotuj, przecedź (ugotowane warzywa wykorzystaj do sałatki jarzynowej np. z dodatkiem fasolki, oliwy z oliwek i cytryny). Do ugotowanego i przecedzonego wywaru dodaj sok z kwaszonych ogórków oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotuj, dopraw do smaku przyprawami (uwaga na sól, już sok z ogórków jest słony!), posyp posiekaną natką pietruszki. Zupę możesz podawać z ziemniakami.

4. Zupa malinowa z grzankami dla dzieci

  • można podawać od 8. miesiąca

– 300 g malin,
– 1 l wody,
– 2 łyżki cukru,
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
cynamon,
– kilka krążków białej bułki,
– masło,
– cukier puder,
– 1/8 l śmietany.

Owoce opłucz, zalej gorącą wodą, zagotuj z cynamonem i cukrem. Podpraw zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody, jeszcze raz zagotuj, odstaw do ostygnięcia.
Krążki bułki posmaruj masłem, zapiecz w piekarniku, a następnie posyp cukrem pudrem i cynamonem. Zupę podawaj schłodzoną, z grzankami i śmietaną.

5. Zupa serowa kartoflanka dla dzieci

  • można podawać od 8. miesiąca

– 3 duże ziemniaki,
– 2 trójkąciki serka topionego bez dodatków,
– 500 ml bulionu drobiowego,
– 1/2 ząbka czosnku,
– 2 łyżki oleju,
– sól,
– pieprz,
– zielona pietruszka.

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej olej i przez 5 minut podsmażaj ziemniaki, często mieszając, aby nie przywarły do dna.Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Ziemniaki zalej bulionem i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie. Ser pokrój na małe kawałki i wymieszaj w oddzielnym naczyniu z kilkoma łyżkami gorącego bulionu, a następnie przelej wszystko do garnka z zupą. Gotuj na małym ogniu jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podaj posypaną zieloną pietruszką.

Czytaj też: Postaw na kasze

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?