Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Żurek wielkanocny

Dla dziecka od 3. roku życia

do 80 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Żurek w chlebie
fot. mat. pras. Hortex

Żurek wielkanocny - składniki

Zakwas na żurek:

  • 50 g mąki żytniej 
  • 250 g przegotowanej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego


Żurek: 

  • 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny (np. Hortex) 
  • 3 białe kiełbasy
  • zakwas na żurek (całość z przepisu powyżej)
  • 100 ml śmietany do zup 18 %
  • 2 ziemniaki
  • 2-3 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • jajka na twardo do podania
  • sól
  • pieprz 

Żurek wielkanocny - sposób przygotowania

Przygotowanie zakwasu: do wyparzonego i suchego słoika wsyp mąkę, zalej letnią, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 1 dzień w ciepłe miejsce. Nie zakrywaj szczelnie słoika tylko przykryj go gazą. Drugiego dnia dodaj do zakwasu przyprawy i rozgnieciony czosnek. Ponownie odstaw słoik przykryty gazą w ciepłe miejsce na 2 dni. Jeśli preferujesz żurek o łagodnym smaku – mało kwaśny – to po 3 dniach, możesz już użyć zakwasu. Jeśli wolisz kwaśniejszy, pozostaw zakwas na kolejne 3 dni, każdego dnia mieszając plastikową lub drewnianą łyżką. 

Przygotowanie żurku: po tym czasie kiełbasy i włoszczyznę zalej ok. 2 l wody i gotuj. Dodaj przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki, dalej gotuj.  Po tym czasie wyjmij kiełbasę z garnka, pokrój w plasterki i ponownie wrzuć do garnka. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj zakwas i ponownie zagotuj. Gotowy żurek podawaj z ugotowanym jajkiem. Możesz go również zabielić łyżką śmietany. 

Zobacz też inne przepisy na wielkanocne dania



źródło: mat. pras. Hortex
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?