Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Żywienie przedszkolaka - prawdy i mity

| aktualizacja: 06.12.2013 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Twoje dziecko codziennie je słodkie serki i jogurty? Nie podajesz dziecku masła ani grzybów? Sprawdziliśmy, które z popularnych przekonań o karmieniu dzieci są prawdziwe.
Bywa, że to, co uważamy za zdrowe, wcale takie nie jest. I odwrotnie: produkty uznawane za niedobre malec powinien właśnie jeść. Przeczytaj, które obiegowe sądy o jedzeniu są prawdziwe, a które nie.

Lepiej nie dawać dziecku zwykłego mleka, bo powoduje ono alergię

Mit. Alergia na mleko występuje rzeczywiście bardzo często, ale u niemowląt! Po pierwszym roku życia układ odpornościowy malucha dużo lepiej daje sobie radę z białkiem mleka krowiego. I tylko 1% przedszkolaków jest jeszcze na nie uczulonych. Pozostałe dzieci jak najbardziej powinny pić mleko i jeść produkty mleczne, gdyż jest w nich mnóstwo wapnia potrzebnego kościom i ząbkom.
Uwaga: Jeśli malec nie będzie pił mleka, może tym narobić sobie sporo szkody! Jego organizm bowiem przestanie w końcu wydzielać laktazę, enzym trawiący laktozę, czyli cukier mleczny. Może wtedy pojawić się tzw. wtórna nietolerancja laktozy: dziecko po wypiciu mleka dostaje bólów brzucha, niestrawności, wzdęć, biegunki. W rezultacie rzeczywiście nie będzie mogło go pić, chociaż wcale nie ma alergii.

Czytaj też: Błędy wychowawcze zbyt opiekuńczych rodziców

UHT ma mniej witamin niż mleko pasteryzowane

Prawda. To pierwsze poddawane jest sterylizacji, czyli działaniu temperatury 135°C przez dwie sekundy. Giną wtedy nie tylko wszelkie bakterie, które mogą być w mleku, ale też ich formy przetrwalnikowe. Zostaje także zniszczona część witamin, szczególnie z grupy B. Mleko pasteryzowane natomiast ogrzewa się tylko przez 15 sekund, do temperatury nieco powyżej 71°C. Giną jedynie bakterie, ich przetrwalniki zaś nie. Witamin też zostaje więcej. Takie mleko trzeba jednak przechowywać w lodówce i wypić w ciągu dwóch dni, gdyż łatwo namnażają się w nim szkodliwe bakterie.
Uwaga: Godną polecenia nowością jest mleko poddawane mikrofiltracji (np. „Ale! mleko”, „Zimne mleko”). Dzięki tej metodzie giną i bakterie, i ich przetrwalniki, za to straty witamin są minimalne. Mleko w lodówce może stać nawet dwa tygodnie.

Dyskutuj na forum: Czy to alergia pokarmowa (skaza białkowa)?

Dziecko nie powinno pić odtłuszczonego mleka

Prawda. Mleko o zawartości 0% tłuszczu bardziej przypomina... białą wodę. Nie zawiera witamin A, D, E (rozpuszczają się one w tłuszczu, a gdy go zabraknie, nie ma też tych witamin). Beztłuszczowe mleko ma też niewiele wapnia. Przedszkolakowi możesz podawać mleko pełnotłuste (3,2%) lub o obniżonej zawartości tłuszczu (2%) – to ostatnie szczególnie wtedy, jeśli smyk ma skłonność do nadwagi.

Czy mleko szkodzi? Sprawdź

Uwaga: Eksperci ESPGHAN, czyli Europejskiego Towarzystwa ds. Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, zalecają, żeby wszystkim dzieciom podawać mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, czyli 2%. Uważają też, że maluchy powinny jeść chude twarogi i sery. Powodem jest to, że coraz więcej dzieci ma nadwagę, a jedną z jej przyczyn jest spożywanie nadmiaru tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

5 produktów najlepszych dla niemowlaka

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?