Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Nie warto jeść śmieci. 5 powodów, by trzymać dzieci z daleka od fast foodu

| 24.06.2013, aktualizacja: 18.07.2013 | 0

Chipsy, hamburgery, frytki i inne dania typu fast food są tuczące i niezdrowe. Dlatego dzieci powinny jeść je jak najrzadziej. A najlepiej wcale.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
hamburger, frytki, fast food
fot. pilipphoto - Fotolia.com
 
Jest co najmniej kilka powodów, dla których lepiej trzymać nasze pociechy na dystans od frytek, chipsów, hot dogów i innych produktów tego rodzaju. Oto najważniejsze z nich:

1. Żywność typu fast food ma za dużo kalorii

Trzyletnie dziecko potrzebuje zaledwie 1200 kalorii dziennie, cztero-sześciolatek - od 1400 do 1800.

Tymczasem mała porcja frytek w popularnej sieci ma 240 kcal (duża 475!), shake czekoladowy 335, wieśmac 580, a duża porcja chicken wings (8 sztuk) aż 930!  Co gorsza, rzadko jada się te produkty solo – dzieci uwielbiają  zestawy, popijają posiłek kaloryczną colą... 

Efekt? Są dwie możliwości: po wizycie w restauracji typu fast food maluch nie będzie w stanie zjeść bardziej wartościowego posiłku (a tym samym jego organizm zostanie pozbawiony odpowiedniej ilości witamin i mikroelementów) albo zje w sumie zbyt dużo. Jednorazowe obżarstwo skończy się co najwyżej bólem brzuszka, jeśli jednak dziecko odżywia się w ten sposób często, grozi mu otyłość
 
 

2. Żywność typu fast food ma za dużo tłuszczu

Frytka czy hamburger to nic innego jak nasączona niezdrowym tłuszczem  ziemniaczana albo mięsna gąbka. Nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą poziom "złego" cholesterolu. Podczas smażenia kwasy tłuszczowe  przekształcają się w formę "trans", których spożywanie może prowadzić do miażdżycy.

Oczywiście nie grozi ona kilkulatkowi. Kłopot z szybkimi daniami polega jednak na tym, że dziecko przyzwyczaja się do ich smaku i z czasem jest mu coraz trudniej się bez nich obejść. W efekcie nawet jeśli nie zaszkodzą mu teraz,  zrobią to później: nie zawsze będzie miało czas i ochotę, żeby "wybiegać" nadmiar kalorii. 
 

3. Żywność typu fast food zawiera za dużo soli, cukru i innych niezdrowych dodatków

Zawarta w hamburgerach czy frytkach  sól obciąża nadmiernie nerki i jest jedną z przyczyn nadciśnienia, z którym mają kłopot nawet nastolatki.

Wszelkie batony, gotowe koktajle mleczne, lody itd. są bardzo słodkie, a co za tym idzie kaloryczne.
 
Mogą także zawierać szkodliwe substancje. Podczas smażenia hamburgerów czy frytek  powstaje akrylamid, który zdaniem wielu naukowców może powodować raka. 
 
 

4. Żywność typu fast food  jest za mało wartościowa

Jeśli malcowi bardzo zależy, możesz mu czasu do czasu kupić przekąskę typu fast food. Staraj się jednak, by działo się to jak najrzadziej. Pamiętaj, że dziecko karmione w ten sposób nie dostaje odpowiedniej ilości witamin  (przede wszystkim C, A, B2 , E i D) i błonnika.
 

5. Jedzenie żywności  typu fast food uczy niezdrowych nawyków

Dając dziecku do spróbowania chipsa czy  zabierając je w nagrodę na hamburgera albo frytki uczymy je, że fast food to coś fajnego i pożądanego. Lepiej proponować dziecku zdrowe przekąski , przede wszystkim owoce,  i nagradzać je w inny sposób, np. zabierając w jakieś ciekawe miejsce (choćby do zoo). 
 
 
Konsultacja: Joanna Pieczyńska, bromatolog Akademia Medyczna we Wrocławiu
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?